Zwaenepoel en Van Loy naar goud en zilver op BK mountainbike

Zwaenepoel en Van Loy naar goud en zilver op BK mountainbike

Afgelopen zondag was Erezée het decor voor het Belgisch kampioenschap moutainbike XCO. De veldrijdsters deden het zeer goed. Bij de dames nieuwelingen was het Tessa Zwaenepoel die de driekleur over haar oren mocht trekken. Tess van Loy, Belgisch kampioen in het veld reed naar de tweede plaats.

Ondanks dat het voor Zwaenepoel maar de vierde wedstrijd op de mountainbike zou worden, trok ze met ambitie naar de Ardennen. “Ik ging voor niets minder dan de titel. Ik trok twee weken geleden speciaal naar het Franse Centraal Massief om met voor te bereiden. Daar zocht ik naar dezelfde omstandigheden.” Gelukkig kon ze de omschakeling naar een andere fiets snel maken.

Bij de tweedejaars aspiranten werd Zwaenepoel als eens kampioen, deze ervaring kon ze zeker gebruiken. “Ik wist dat het parcours me zou liggen, enkel jammer dat er maar vijf meiden aan de start stonden. Ik reed de hele wedstrijd comfortabel en heb er nooit het uiterste uit moeten halen.” Enkel materiaalpech kon haar nog stoppen. “Jammer dat ik de trui deze zomer niet meer kan tonen. Maar volgend jaar ga ik meer wedstrijden rijden.”

“Het was zeer motiverend om te zijn dat mijn ploegleider en zijn gezin speciaal afgezakt waren om me aan te moedigen. Ik hoop volgende week op het BK op de weg, samen met mijn ploegmakker Nele van Assche iets te kunnen betekenen.” Ze hoopt de kans te krijgen om de nationale mountainbiketrainingen bij te mogen wonen. Maar haar focus blijft nu op het BK op de weg.

Tess van Loy zonder verwachtingen aan de start

Belgisch kampioen veldrijden Tess van Loy streed zondag ook mee. Voor haar werd het een strijd zonder verwachtingen. “De lange klimmen waren niet zo mijn ding. Vrijdag verkende ik het parcours en voelde ik mij goed. Ook tijdens de wedstrijd amuseerde ik mij goed. Jammer dat enkele kleine foutjes voor heel wat tijdverlies zorgden.” Van Loy reed als tweede over de meet, maar kampte achteraf met een dubbel gevoel. “De plaats waar ik op eindigde maakte mijniet zoveel uit. Wel de achterstand waarmee ik binnen kwam speelde me parten.”

Foto’s met dank aan nazgul mtb