Heyns en Maes in koor: “Bondscoach enorm dankbaar”

Heyns en Maes in koor: “Bondscoach enorm dankbaar”

Het wereldkampioenschap in Zolder brengt dit jaar meteen ook de eerste regenboogstrijd voor dames beloften. Na de derde plaats van Shana Maes en de juniorentitel van Joyce Heyns op het BK, selecteerde bondscoach Rudy De Bie beide dames voor de titelstrijd op het circuit van Terlamen.

“Ik kreeg al felicitaties binnen, maar had zelf nog niets gelezen. Het was echt een euforiemoment. Nu pas besef ik dat ik aan het WK deel mag nemen”, klinkt het bij een dolgelukkige Maes. “Ik had deze selectie helemaal niet verwacht.”

Maes kende, na problemen in de zomer, een moeizaam seizoensbegin. Hierdoor zag ze haar EK–selectie de mist in gaan. “Een EK was uitgesloten, dus een WK–selectie was in mijn ogen niet te geloven.” Maes reed nog nooit een wedstrijd met enkel rensters van haar leeftijdsklasse, een heel avontuur dat op haar wacht.

“Mijn startplaats zal niet zo goed zijn, maar ik ga in ieder geval voor elk plaatsje vechten en alles geven wat ik in huis heb.” Als eerstejaarsjunior nam ze al eens deel aan de wereldbeker van Zolder. “Ik ken de ondergrond en weet dus wat er mij te wachten staat. Dat De Bie mij selecteerde, daar ben ik hem echt heel erg dankbaar voor. Zo een unieke kans en dat dan ook nog eens in eigen land.”

Veel ervaring opdoen, maar toch ook het beste van mezelf geven

Joyce Heyns kroonde zich afgelopen maand nog tot Belgisch kampioene bij de dames junioren. Deze titel ziet ze nu beloond met een selectie voor het WK. “Ik had voor het seizoen maar twee doelen en dat was Provinciaal en Belgisch kampioene worden. Stiekem droomde ik van een selectie voor het WK.” Een droom die ze nu uit ziet komen.

“Ik ben bondscoach De Bie heel erg dankbaar voor de kans die hij mij geeft.” Heyns ziet, op haar jonge leeftijd, het WK als een leerschool. “Buiten veel bijleren ga ik toch ook proberen om het beste van mezelf te geven. Misschien kan ik mijn landgenotes wel ergens bijstaan.” Ook Heyns ziet haar eerste WK als een geweldige ervaring, eentje die ze dan ook nog eens voor eigen publiek op mag doen.