Zot van Fietsen pakt uit met groot Fietsfeest op Circuit van Zolder

Zot van Fietsen pakt uit met groot Fietsfeest op Circuit van Zolder

Zot van Fietsen, een organisatie die werk maakt van een veilig, gezond en aantrekkelijk jeugdwielrennen pakt op zaterdag 26 september uit met een groot Fietsfeest op het Circuit van Zolder. Zot van Fietsen werd eerder al bekend door het promotiefilmpje ‘Parijs-Roubaix voor Dromers’, maar het doet duidelijk meer dan dat.

Het Circuit van Zolder vormt op zaterdag 26 september het decor voor het grote Fietsfeest van Zot van Fietsen. Zot van Fietsen is een organisatie die het jeugdwielrennen op een andere manier in de schijnwerpers wil plaatsen. Circuit Zolder, Powerzone, Postgraduaat Sportmanagement van VUB en Isabel De Craene zijn de drijvende krachten.

“We willen het jeugdwielrennen uit die competitieve sfeer halen”, vertelt Isabel De Craene, wielermama en een van de bezielers van het hele project. “Studies hebben aangetoond dat het gezond is om kinderen bloot te stellen aan héél wat variaties van sporten. Kinderen moeten verschillende sporten kunnen combineren.”

“In Vlaanderen zien we onder andere in de wielersport net het tegenovergestelde. Steeds vroeger en vroeger beginnen kinderen met wielrennen, veldrijden of BMX en specialiseren zich ook meteen in die discipline. Wij willen het wielrennen gezonder maken.”

Gezond, aantrekkelijk en veilig

Het hele project steunt op drie pijlers: gezond, aantrekkelijk en veilig. “Die drie punten zijn bijzonder belangrijk in het jeugdwielrennen”, legt Isabel De Craene verder uit. “Een kind moet niet enkel op de fiets zitten, het moet ook kunnen proeven van andere sporten, daarom gezond. Aantrekkelijk omdat we van die gespannen sfeer af willen.”

“Het jeugdwielrennen moet omgeven worden door een speelse en ontspannen sfeer. Veilig is uiteraard vanzelfsprekend. We houden een groot deel van onze evenementen op het Circuit van Zolder. Daar kunnen de kinderen zich in alle veiligheid uitleven en kunnen we onze gang gaan. “

Fietsfeest op het Circuit van Zolder voor kinderen en ouders

Die drie belangrijke punten zullen op zaterdag 26 september, wanneer er op het Circuit van Zolder een heus Fietsfeest plaatsvindt uiteraard aan bod komen. “Het hele Fietsfeest is uiteraard gebaseerd op deze drie punten. We willen de wielersport in zijn totaliteit aanbieden.”

“Het Fietsfeest is eigenlijk de belichaming van het hele project. We hebben dit jaar op verschillende manieren gewerkt rond gezond, aantrekkelijk en veilig (eerder was er al een duotijdrit voor jeugdrenners en hun ouders op het Circuit van Zolder, red.).  Het Fietsfeest brengt die nu allemaal samen.”

Uiteraard draait het om de jeugd. Kinderen tussen 5 en 14 jaar oud kunnen er proeven van allerlei verschillende vormen van wielrennen. Zot van BMX, zot van veldrijden, zot van sprinten en surplacen, het zijn maar enkele van de vele proefdiscipline ’s die kunnen afgewerkt worden.

Maar niet enkel fietsen op zich primeert. “In het kader van het aantrekkelijke houden we ook creatieve sessies. Zo kunnen de kinderen bijvoorbeeld leren wat nu het verschil is tussen tubes en bandjes en hoe ze die tubes kunnen plakken.”

Niet enkel de kinderen mogen de handen uit de mouwen steken want ook voor de ouders, begeleiders en supporters zijn er heel wat activiteiten voorzien. “Start to koersfiets is het perfecte voorbeeld. Speciaal iets voor mama’s die ook eens willen proeven van de wielersport. Daarnaast is er ook een korte bijscholing in fietsmechaniek die ouders kunnen uitproberen. En uiteraard nog veel meer.”

Meidenparade als afsluiter

Een goed gevuld programma maar de apotheose volgt pas als laatste. Het Fietsfeest sluit af met een meidenparade. “Alle meisjes met een fiets zijn welkom in de meidenparade. We willen als vrouwelijke community aandacht vragen voor onze wensen en noden in het wielrennen. Iedereen kan daarbij helpen.”

De meidenparade wordt trouwens mee begeleid door Sien van Ketnet en Minister van Onderwijs Hilde Crevits.

Inschrijven verplicht

Om alles optimaal te kunnen organiseren is inschrijven voor dit prachtige evenement wel verplicht. Inschrijven kan op de website waar ook nog heel wat extra informatie te vinden is. Ook ouders dienen zich in te schrijven. Het volledige programma kan op de website geraadpleegd worden.

Om een hongerklop te vermijden wordt er ’s middags ook nog samen geluncht. De kinderen krijgen er een gratis pasta aangeboden.