Zorgen Dekker en Jaspers voor een ouderwets België-Nederland?

Zorgen Dekker en Jaspers voor een ouderwets België-Nederland?

Jens Dekker en Jappe Jaspers domineren het veldritseizoen bij de junioren tot dusver. De Nederlander en Belg zijn dan ook topfavoriet voor de Europese titelstrijd bij de junioren dit weekend in Huijbergen. Een ouderwets België-Nederland.

Met een zes op zeven is Jens Dekker uiteraard topfavoriet zaterdag. “Als je naar mijn zeges kijkt is het terecht om me topfavoriet te noemen, maar dat ben ik overal sinds ik in Gieten won”, vertelde Dekker. “Ik heb die verwachtingen ook steeds kunnen waarmaken, enkel in Valkenburg lukte dat niet, maar daar had ik last van een verrekte pees. Ik ben er niet veel mee bezig en kijk vooral gewoon naar mezelf en niet naar wat de concurrentie doet.”

Tijdens het EK verwacht hij hetzelfde scenario zoals dat van de afgelopen weken. “Opnieuw een spannende wedstrijd tussen mij en Jappe. Op zich is het ook niet veel anders dan een normale wedstrijd, behalve dat alles iets groter aangepakt is en dat je een truitje krijgt als je wint.”

21852048343_8a0f29b106_bBuiten Jaspers verwacht hij niet al te veel concurrentie. “Eerlijk gezegd denk ik, zonder bijzondere omstandigheden, dat het een tweestrijd wordt. Natuurlijk zijn er altijd verrassingen, maar het verschil is wel erg groot om dat op twee weken helemaal goed te maken. De concurrentie zit vooral in Nederland en België met nog een enkele Italiaan of Fransman, maar zonder problemen komen ze normaal niet echt in de buurt.”

De omloop bestaat voor een heel stuk uit zand, maar toch kan je het niet echt een zandcross noemen. “Als je de omloop goed kent weet je dat het hem vooral zit in naar beneden rijden en naar boven lopen in zand”, analyseerde hij.

“Echt een zandcross zou ik het niet noemen, eerder een boscross met veel rechte stukken en klimmetjes op de macht, en vooral veel omhoog lopen. Het zand ligt me anders altijd eigenlijk wel -zie Gieten, Zonhoven dit jaar en vorig jaar- dus specifieke training heb ik niet echt moeten doen.”

Trainingsomloop 

Een tweestrijd heeft twee opponenten en dat is naast Dekker uiteraard Jappe Jaspers. Hij kende een uitstekend seizoen met een reeks tweede plaatsen en overwinningen, waarvan die in Valkenburg uiteraard de belangrijkste is.

Zijn ogen zijn gericht op Jens Dekker. “Jens is mijn concurrent nummer één”, klonk hij vastberaden. “Met de Fransmannen weet je natuurlijk nooit en wie weet duikt er wel een goede Tsjech op, maar in normale omstandigheden wordt het een strijd tussen mij en Jens.” 

Voor vele was de omloop in Huijbergen tot de verkenning een groot vraagteken. Jaspers had wel een beetje voorkennis. “Onze teamtrainingen gaan altijd door in Huijbergen. Hoe de omloop juist liep wist ik nog niet, maar ik ken wel de ondergrond al en dat kan in mijn voordeel zijn. Ik zou het vergelijken met Neerpelt.”

21851983654_1605477b95_b