Zo was het vorig jaar: “Wie Pidcock verslaat wordt wereldkampioen”

Zo was het vorig jaar: “Wie Pidcock verslaat wordt wereldkampioen”

Dat Tom Pidcock een fenomeen is moet anno 2018 geen betoog meer. De jonge Brit gaf dit seizoen zijn visitekaartje af bij de beloften en is één van de topfavorieten voor de wereldtitel. Een jaar geleden, toen nog junior, klaarde hij in het Luxemburgse Bieles die klus al.

“Wie Pidcock verslaat wordt wereldkampioen”, zei toenmalig bondscoach Rudy De Bie voor de start. De Brit werd meteen in het verweer gedrongen door de Fransman Bonsergent, die na een massale valpartij het ruime sop koos.

Slim als hij was, panikeerde Pidcock geen moment. Bij het ingaan van de tweede ronde kwam hij alweer aansluiten bij Bonsergent. De demonstratie kon nu beginnen. Pidcock voerde de druk op. Hij smeet zijn fiets van links naar rechts in de gevaarlijke afdaling en dankzij zijn goede techniek sloeg hij een kloofje.

In de achtervolging kreeg Bonsergent het gezelschap van de Brit Turner en even later kwam ook Tulett aansluiten. Wanneer Bonsergent te maken kreeg met pech, lag de weg open voor een volledig Brits podium.

De Belgen in 2017

De eerste Belg was Jelle Camps op plek zes, maar hij was wellicht niet de beste in koers. Dat was Timo Kielich, die in de uitslag één plaats verder eindigde. “Ik was naar het podium aan het rijden, maar op een moment dat ik het niet verwachtte schoof ik onderuit. Toen zakte de moed in mijn schoenen”, vertelde de Limburger.

“Mijn ketting lag eraf, mijn shifter stond scheef en ik had redelijk wat pijn aan mijn zijkant waardoor het eigenlijk voorbij was.” Toon Vandebosch werd ziek achtste en de andere Belgen waren allemaal met hun eigen verhaal buiten de top tien te vinden.