Young Telenet-Fidea schroef juniorenwerking terug

Young Telenet-Fidea schroef juniorenwerking terug

Wat al langer gefluisterd werd is vannacht bevestigd: Young Telenet-Fidea zal dit seizoen geen nieuwe junioren meer aantrekken.   Daarmee verliest het jeugdveldrijden één van hun grootste opleidingsploegen.

Al enkele jaren zetten de veldritteams in op het opleiden van jonge renners. Telenet-Fidea bouwde net zoals Sunweb-Napoleon Games en BKCP-Corendon, en nu ook Vastgoed Service- Goldenpalace, een succesvolle jeugdwerking uit.

Manager Hans van Kasteren zinspeelde na het vertrek van Wout Van Aert al eerder met het idee om te stoppen en omstandigheden hebben nu ook besloten om die knoop door te hakken. “De jeugdteams van Sunweb – Napoleon Games en BKCP-Corendon trekken al zeer jeugdige renners aan. Ze gaan al vissen bij de aspiranten en de nieuwelingen. Daar doe ik niet aan mee”, motiveerde van Kasteren zijn beslissing.

Young Telenet-Fidea haalt pas renners binnen vanaf de junioren, terwijl de concurrentie dat al veel vroeger doet. “Op die leeftijd kan je nog niet voorspellen hoe een renner gaat evolueren. Maar als de eerste keuze al weg is, dan ga ik geen junioren aantrekken gewoon omdat het jaar om is. Ik neem alleen renners met voldoende talent.”

Hans van Kasteren stopt uiteraard niet met onmiddellijke ingang. De eerstejaarsjunioren die er nu nog onderdak vonden, kunnen genieten van een begeleiding totdat ze beloften zijn.

Vertrek net voor de doorbraak

Dat Young-Telenet Fidea de voorbije jaren al zijn diensten bewezen heeft bleek uit de resultaten van onder andere Eli Iserbyt. Hij domineerde het afgelopen seizoen bij de junioren en is nu als eerstejaars al smaakmaker bij de beloften. Maar talenten opleiden heeft ook een keerzijde, iets wat voor van Kasteren zeker ook meespeelde in de beslissing om te stoppen met zijn team.

Zo leidde hij ook Wout van Aert op, het jonge talent dat nu bij de elite volop furore maakt. Hij zag deze topper echter vertrekken net voor zijn doorbraak. Ook zijn nieuwe talenten zoals Jolien Verschueren en Iserbyt kennen ondertussen ook heel wat aandacht van andere teams.  “Iserbyt en Jolien Verschueren zijn benaderd door Jurgen Mettepenningen (Sunweb-Napoleon Games, red.). Dat slaat helemaal nergens op”, liet van Kasteren optekenen door Belga.