Ynske Van Tichelt wordt tweede voor overleden grootvader

Ynske Van Tichelt wordt tweede voor overleden grootvader

Ynske Van Tichelt maakte een kruis over haar wielercarrière drie jaar terug na een zware val op het Wereldkampioenschap BMX en de nodige blessures. Maar Van Tichelt bleef hard werken en dat maakt dat ze dit seizoen gewoon weer opnieuw de koersfiets op kroop. Afgelopen zaterdag stond ze trouwens in Zonnebeke weer op het podium.

“Ik startte wat te snel en dan koos ik mijn eigen tempo. Ik stond héél gemotiveerd aan de start”, legt ze uit. “Mijn grootvader stierf vrijdag. Het was hij die voor alles zorgde voor, tijdens en na de crossen. Ik ben blij dat ik deze tweede plaats uit de wacht heb kunnen slepen, anderzijds ook wat teleurgesteld dat ik niet won en zo de overwinning zou kunnen opdragen aan mijn grootvader.”

Van Tichelt is wel tevreden over haar totale seizoen. Ze stond in Brakel als eens op het podium en won zelfs in Kasterlee. ”Als je weer begint vanaf nul dan heb je niet al te veel verwachtingen. In het begin peddelde ik maar wat rond, nu heb ik al heel wat vooruitgang geboekt. Het grote verschil is dat ik nu ook in de eerste wedstrijdhelft durf mee te koersen”. En dat was alles behalve evident want drie jaar terug sloeg het noodlot toe.

De talentvolle BMX ’ster kwam op het Wereldkampioenschap zwaar ten val. ”Ik moest toen geopereerd worden aan de heup. Eigenlijk zat ik al snel weer op de fiets maar de ontstekingen bleven aanhouden. Daardoor heb ik goed twee jaar moeten rusten. Ik heb dan lange tijd getwijfeld om de draad weer op te nemen omdat ik ondertussen in de paardensport stapte.”

”Ik bleef eigenlijk lange tijd mee naar het veldrijden gaan”, Ynske Van Tichelt is de zus van belofte Yorben. ”Zo begon het eigenlijk allemaal weer te kriebelen. De drang naar het wielrennen was opnieuw groot en zo vroeg ik dit seizoen gewoon weer mijn vergunning aan.” En gelukkig maar want Van Tichelt doet het alles behalve slecht.

Foto: Patricia Cristens – TSPC Photography