Worst wint razend spannend WK bij dames U23

Worst wint razend spannend WK bij dames U23

De Nederlandse Annemarie Worst is wereldkampioene veldrijden geworden bij de dames U23. Na een razend spannende wedstrijd liet ze Noble en Richards achter haar. De Belgische Laura Verdonschot eindigde vierde en was duidelijk ontgoocheld. “Ik was zo kort bij de eerste drie, maar een val gooide roet in het eten.”

Omstreeks 13u startten de dames U23 aan hun WK veldrijden. Laura Verdonschot kende een goede start, maar het was de Nederlandse Worst die het initiatief nam. Ze sloeg meteen een kloofje maar geraakte niet helemaal weg. De Amerikaanse Noble en de Britse Richards kwamen vooraan aansluiten. Verdonschot bleef hangen op een drietal seconden en deed er alles aan om vooraan aan te sluiten.

Niveauverschil

Bij het ingaan van de tweede ronde waren de niveauverschillen meteen duidelijk. Achter de eerste vier dames gaapte een groot gat. Vooraan nam Richards de kop. Ze zette de andere dames onder druk en sloeg een kloofje. In de achtervolging ging Verdonschot tegen de vlakte. “Hierdoor moest ik de rol vooraan definitief lossen. Het zit nooit mee op kampioenschappen”, aldus een ontgoochelde Verdonschot.

Onder impuls van Worst kwam vooraan alles weer samen. Het werd duidelijk dat de drie leidsters aan elkaar gewaagd waren. Ze bleven samen tot in de vierde ronde. Op aanraden van Richard Groenendaal nam Worst het initiatief. Er zat heel wat snee op haar versnelling en de Britse Richards moest vooraan de rol lossen. Noble loste niet en zo werd het een strijd tussen Nederland en de Verenigde Staten.

Thalita de Jong

Noble was de eerste die haar troeven op tafel smeet. Ze sloeg een gat en Worst zag alle kleuren van de regenboog. Toch gaf ze niet op en bij het ingaan van de laatste ronde kwam ze terug aansluiten bij Noble. Op de technische afdalingen gooide Worst haar techniek in de strijd en op die manier sloeg ze een gat. De veer bij Noble was gebroken. Op de fiets waar Thalita de Jong vorig jaar wereldkampioene mee werd, fietste Worst naar de overwinning. “Ik ben dolgelukkig”, glundert de Nederlandse. “Het was een heel zware wedstrijd, maar ik bleef doorgaan. Ik ben heel tevreden dat ik de wereldtitel heb kunnen binnenhalen.”

WKPODIUMU23