Geen veldritwinter voor Githa Michiels

Geen veldritwinter voor Githa Michiels

Githa Michiels is bezig aan een goed mountainbikeseizoen. Zo behaalde ze in het Duitse Albstadt haar beste wereldbekeruitslag ooit, ze reed er als vijftiende over de meet. Afgelopen maand behaalde ze haar vijfde Belgische titel, de vierde op rij. Nu is het tijd om terug te blikken op de afgelopen maanden en al eens vooruit te kijken naar wat de winter zal brengen.

Githa Michiels tekende begin dit jaar een contract bij het Versluys Pro Mountainbike Team. Ze ging er als professioneel mountainbikster aan de slag en dit met een Bloso-contract. Deze samenwerking zorgt voor meer professionele steun. Al snel werden ook de nieuwe doelen voor dit mountainbikeseizoen gesteld. “Mijn doelen zijn en blijven vooral dat ik elk jaar wil blijven groeien op internationaal niveau. Ook stelde ik als doel om de prestaties in de grote wedstrijden te verbeteren.”

Dit lukte tot nu toe al aardig goed, zo reed ze in de wereldbeker in het Duitse Albstadt naar een hele mooie vijftiende plaats. Door de goede resultaten steeg ze op de UCI-raking van plaats twaalf naar plaats tien. Dat een goede voorbereiding op het seizoen belangrijk is, werd ook dit jaar weer duidelijk. Ik had een zeer goede winter en kon mijn basisconditie groter maken dan ooit en dat was de basis voor een hele goede vorm. Alles verliep zoals we gepland hadden.”

Goede eerste seizoenshelft met BK en EK als afsluiters

Midden juli stonden traditioneel de Belgische kampioenschappen mountainbike op het programma. Op een technische omloop in Ottignies reed ze naar haar vijfde titel in het cross country mountainbike. Het werd haar vierde opeenvolgende titel. Ik startte als topfavoriet en kon voor de vijfde maal Belgisch kampioen cross country worden. In de startronde plaatste ik een versnelling die goed was om de eerste kloof te slaan. Ik kon zonder mezelf te forceren elke ronde verder uitlopen op de andere dames. Ik was dus blij om voor de vierde maal op rij kampioen te worden.”

Na het BK trok ze samen met de Belgische selectie naar Chies D’ Alpago voor het Europese kampioenschap. Een wedstrijd die al een tijdje in het rood op haar kalender stond en ze dus ook goed naartoe gewerkt had. Het zijn in Chies D’Alpago speciale weersomstandigheden en daar had ik in het verleden al wat problemen mee. In de start werd ik wat gehinderd en kon ik dus niet echt meegaan met de eerste dames. Ik ging als 16de de omloop op en moest dus dringend beginnen inhalen als ik een mooi resultaat wou rijden. Ik kon vlot opschuiven tot op de tiende plaats zonder mezelf te forceren.”

Ze kon haar opmars vlot verderzetten, een mooie top tien plaats zat er aan te komen. Tot het noodlot haar pad kruiste. Ik zette mijn weg verder opzoek naar de andere dames toen ik met kettingproblemen te maken kreeg. Ik moest dus voet aan grond zetten en proberen zo snel mogelijk weer weg te geraken. Terwijl ik daar met mijn fiets bezig was reden de dames die ik achter gelaten had me weer voorbij. Ik probeerde zo snel mogelijk het gat weer te dichten, maar geraakte niet meer in mijn ritme.”

Ze reed, met de nummer tien in het vizier, als elfde over de meet. Ik had graag een top acht gereden om zo de norm te behalen die ik nodig heb als ik volgend jaar nog wil genieten van de steun van Bloso en Topsport Vlaanderen. Dat is me dus niet gelukt. Belangrijk is dat de conditie goed zit en dat ik dit jaar nog vier grote wedstrijden rijd waarin in mijn goede vorm kan tonen.”

Veldritfiets blijft volgende winter aan de haak

Op het einde van de maand september loop het mountainbikeseizoen ook op zijn einde. Michiels heeft in deze laatste twee maanden nog vier doelen. Dit weekend sta ik in Canada aan de start en reis door naar de USA voor twee wereldbekers , daarna rest me nog de wereldbeker in Italië en het WK in Andorra. Allemaal belangrijke wedstrijden dus, het is de bedoeling dat ik mijn beste vorm kan tonen op het WK begin september.”

Afgelopen winters was Michiels ook goed voor een aantal mooie uitslagen in het veld. Zo werd ze in januari nog mooi derde op het Belgisch kampioenschap veldrijden in Erpe-Mere. Voor volgende winter zal ze echter voor een andere aanpak kiezen. Met het oog op deelname aan de mountainbikewedstrijd van de Olympische Spelen in Rio heb ik met mijn coach beslist om deze winter niet deel te nemen aan veldritten.  Het is voor ons een heel belangrijk jaar en ik wil vooral heel fris aan mijn nieuwe voorbereiding beginnen en proberen zoveel mogelijk op stage te gaan tijdens de koude wintermaanden. Mijn crossfietsen zullen dus een jaartje aan de haak blijven hangen.”

Foto met dank aan Filip Francois