Wie kan Sanne Cant van wereldtitel houden?

Wie kan Sanne Cant van wereldtitel houden?

De dameswedstrijd zorgt zaterdag voor de apotheose op de eerste dag van het WK in Heusden-Zolder. Sanne Cant is topfavoriet maar zal het hoe dan ook niet in de schoot geworpen kregen. De concurrentie is groot, héél groot.

Lukt het Sanne Cant dit jaar wel? Wereldkampioene worden. Vorig jaar was ze er dichtbij, héél dichtbij maar uiteindelijk werd het zilver in het Tsjechische Tabor. Al sinds vorig jaar ligt de focus van Cant op dit WK in eigenland.

Haar generale repetitie in Hoogerheide was niet slecht, maar geheel overtuigend was het ook niet. En toch, Cant blijft topfavoriete nummer één. Ze won de wereldbekermanche in Heusden-Zolder al overtuigend en schreef ook dit jaar het Wereldbekerklassement op haar naam.

Maar toch, cadeau zal ze het niet krijgen. Maar wie zijn dan haar voornaamste concurrentes? Ellen Van Loy, Katie Compton en Sophie de Boer als we snel antwoorden. Ja, maar topfavoriet nummer twee, Thalita de Jong.

Zondag in Hoogerheide werd ze nog tweede terwijl ze twee weken eerder nog de Nederlandse titel greep. De Jong heeft er een veldritseizoen opzitten dat helemaal is gekoppeld aan haar zomerseizoen. De perfecte voorbereiding met andere woorden, en nog fris. Of toch dat tikkeltje frissen dan de rest.

Op tweede kerstdag werd ze vierde. Vierde, dan speel je toch niet mee voor de prijzen, horen we u al denken. Dan maken we deze kanttekening: De Jong startte wel op de derde startrij. Ze maakte een hele resem plaatsen goed en finishte uiteindelijk vierde. Daarbij is Heusden-Zolder op het lijf van de Nederlandse geschreven.

En laten we dan switchen naar die andere Nederlandse dame, Sophie de Boer. Met een zak vol vertrouwen staat zij zaterdag aan de start na haar klinkende overwinning in Hoogerheide. De Boer domineerde van start tot finish en gaf de tegenstand het nakijken. De Boer moet het wel hebben van de zwaardere omlopen, hoewel, in Leuven lukte het haar ook.

De Britten hebben met Nikki Harris en ook Helen Wyman twee dames die nog steeds meedraaien aan de top. Enig nadeel, voor zowel Harris en Wyman geldt “horses for courses”, zij moeten het hebben van de modder. Die gaan ze in Heusden-Zolder allicht niet vinden. Maar hoe dan ook, verlies deze twee niet uit het oog.

Viva Italia dan, viva Eva Lechner. De regerend Italiaans kampioene maar ook zij zou liever een zwaardere omloop zien. Caroline Mani dan. Kan deze opvallende verschijning goed starten dan speelt zij zaterdag zonder enige twijfel mee voor de medailles.

De Tsjechische hoopt ligt dan weer bij Pavla Havlikova. Na haar fenomenale seizoensstart zakte ze wat terug maar slecht, neen, dat was het niet. Havlikova kan goed uit de voeten op een omloop als deze. De perfecte verrassing?

En laten we ook Ellen Van Loy niet vergeten want Van Loy doet het bijzonder goed de laatste weken op Hoogerheide na. Slechte generale repetitie belooft een goede première. Ze kan de leuze zaterdag in ieder geval bewijzen.

Tot slot Katie Compton. De Amerikaanse en een WK, niet het ideale huwelijk. Haar palmares staat vol, al ontbreekt de regenboogtrui nog wel in haar kleerkast. In de wereldbekermanche zette zij Cant het langst onder druk en met al haar problemen die ze kende in de zomer in ons achterhoofd achtten we haar toen in staat om het Cant knap lastig te maken.

Maar zoals het niet ongewoon is bij Compton verlopen de wedstrijd voor het WK totaal chaotisch. De wereldbeker in Frankrijk was er een om snel te vergeten, Hoogerheide was niet veel beter. Benieuwd of Compton zich mentaal en fysiek weer heeft kunnen opladen.

*** Sanne Cant, Thalita de Jong

** Sophie de Boer, Caroline Mani, Ellen Van Loy

* Nikki Harris, Katie Compton, Eva Lechner, Pavla Havlikova