Wereldbekerwedstrijd Las Vegas – Wat mogen we verwachten?

Wereldbekerwedstrijd Las Vegas – Wat mogen we verwachten?

Woensdagavond (Amerika) is het eindelijk zover. Dan wordt in Vegas de eerste Wereldbekermanche van het nieuwe veldritseizoen betwist. Door de hoge temperaturen wordt er ’s avonds gekoerst, net zoals dat de voorgaande jaren ook al het geval was. Toen maakte Cross Vegas nog geen deel uit van de Wereldbeker.

Cross Vegas was de voorbije seizoenen steeds een spektakel. Dames als Katherine Compton, Meredith Miller, Helen Wyman, Katerina Nash en Suzy Godart weten wat het is om in Vegas te crossen, maar voor het grootste deel is het nieuw.

Al voor de negende keer vindt Cross Vegas plaats. Na acht ‘losse edities’ wordt de negende er eentje in het kader van de Wereldbeker. Dat zorgt ervoor dat heel wat dames zo goed als verplicht zijn om er bij te zijn.

Denk maar aan onze Belgische dames. Voor Sanne Cant, Loes Sels, Elles van Loy en natuurlijk ook Laura Verdonschot is het de eerste keer in Vegas. Van Loy zit al langere tijd in Amerika. Samen met haar mannelijke collega’s van Telenet-Fidea werkte ze er een stage af. Ook Loes Sels, Laura Verdonschot en Sanne Cant zijn inmiddels al toegekomen en zaten al een keer op de fiets.

Wie kunnen we verwachten?

46 dames uit 14 verschillende landen zullen strijden om de eerste Wereldbekeroverwinning. Het wordt uiteraard uitkijken naar onze Belgische dames met Sanne Cant en Ellen van Loy op kop. Cant was vorig jaar de eindwinnares van het WB-klassement. Ook Katherine Compton is erbij. Compton wilt haar mindere seizoen van vorig jaar zo snel mogelijk doorspoelen. Met een zege in eigenland zou er geen betere manier zijn.

Ook Katerina Nash die het vorig jaar zo goed deed rond de kerstperiode zakt weer af naar de gokstad. Nash werd vorig jaar in een sprint om de overwinning nog tweede achter Meredith Miller. Nash mag dan wel de Tsjechische nationaliteit hebben, ook haar roots liggen in Amerika.

Helen Wyman koerste ook al een aantal keer in Vegas. Zoals gebruikelijk begint zij haar seizoen met enkele wedstrijden in Amerika. Vorig jaar draaide het uit op een sisser voor Wyman nadat ze last kreeg van de warmte. Iets waar Sophie de Boer ook wel eens last kan van krijgen, zagen we vorig jaar. Als de Boer op dezelfde manier kan beginnen aan haar seizoen als vorig jaar mag de concurrentie haar geen minuut uit het oog verliezen.

Tot  slot mogen we ook Eva Lechner en Sanne van Paassen niet vergeten. Lechner heeft al een overwinning op zak nadat ze zich in Baden de sterkste toonde. De Italiaanse speelt al eens graag op de verrassing en zal ook woensdagavond het beste van zichzelf willen geven. Van Paassen haalt weer haar niveau van weleer en won eerder al eens in Vegas.

Nikki Harris, Jolien Verschueren en Pauline Ferrand-Prevot zijn de belangrijkste afwezigen.

De volledige deelnemerslijst kan u  hier vinden.

Wie past zich het beste aan?

Uiteraard verwachten we de sterke dames van vorig jaar ook dit seizoen weer voorin. Maar het verleden leert dat de veldrit in Vegas alles behalve een makkelijke opener is. De weersomstandigheden spelen een grote rol. Met temperaturen rond de 35 graden wordt het zweten.

De ene dame zit ook al wat langer in Amerika dan de andere. Ellen van Loy en Helen Wyman bijvoorbeeld vertoeven er al sinds begin september. Andere dames zijn er nog maar van vorig weekend en hebben de lange vlucht misschien nog niet helemaal verteerd. Ook het uur verschil heeft een grote invloed.

De omloop

De omloop in Vegas is er een die totaal verschillend is met datgene wat de rensters in Europa onder de wielen krijgen geschoven. Een rondje op een grasplein met wat obstakels zoals een brug, de Bunny Hops, een ramp (pistebocht) en een zandbak.

De brug, ramp en zandbak zijn aangelegd om wat variëteit in de omloop te gooien. De Bunny Hops ook maar zij zullen meer invloed hebben op de wedstrijd. Wie er loopt verliest véél tijd maar of er één van de dames de Bunny Hops al fietsend neemt is nog maar de vraag.

Hoe volgen?  

Vroeg opstaan is de boodschap wilt u de wedstrijd volgen. Telenet Play Sports zendt op het gratis Play Time-kanaal tussen 5u10 en 6u05 de dameswedstrijd live vanuit Las Vegas. De heren starten een twintig minuten later om 6u25. Sporza zendt donderdag om 12u00 en 17u15 een samenvatting uit van de wereldbeker op één, waar hopelijk ook plaats in zal zijn voor de dames.

De wereldbekerwedstrijden zullen dit seizoen ook in België live te zien zijn op het Youtube-kanaal van de Internationale Wielerunie UCI. Zij streamen zowel de wedstrijd van de dames als die van de elites. Tot vorig seizoen was deze livestream geblokkeerd in België omwille van televisierechten.

Uiteraard kunt u ook alles volgen en lezen op onze website.