Wereldbeker Lignières-en-berry: Wat weten we? (+Video)

Wereldbeker Lignières-en-berry: Wat weten we? (+Video)

De wereldbeker strijkt voor het eerste neer in het Franse Lignières-en-berry. De omloop in het Franse stadje een kleine 300 km onder Parijs, deed in 2014 al dienst voor het Franse kampioenschap. In 2011 streek er ook een wedstrijd uit het Franse regelmatigheidscriterium neer.

Relatief onbekend terrein dus. “Goh ja. Ik heb vernomen dat de wedstrijd op een weide wordt verreden en dat het afhankelijk van de weersomstandigheden een snelle cross of een moddercross wordt. Meer weet ik niet”, vertelde bondschoach Rudy De Bie aan het Nieuwsblad. Enig opzoekingswerk maakte ons wél heel wat wijzer.

Omloop

De omloop is 2,8 km lang en heeft een hoogteverschil van zo’n 20 meter. De start wordt gegeven op een heel lange oplopende asfaltstrook, waarna de renners het veld indraaien en meteen een trappenpartij onder de wielen krijgen.

Van de trappen duiken de renners recht een zandbak in die opgevolgd wordt door de materiaalpost. Daarna volgt een weidezone met lange rechte stukken die afgewisseld worden met korte bochtjes en heuveltjes. Na een stuk asfalt duiken de renners opnieuw de weide in.

De korte bochtjes volgen elkaar dan in sneltempo op. Ondertussen moeten de renners ook over een brug en balkjes. Verder volgt nog een hellend vlak met veel draaien en keren. Dan gaat het in één ruk over verharde wegen richting de finish.  De ondergrond van het parcours bestaat dus voor circa 700 meter uit verharde weg, 1200 meter uit gras, 200 meter uit los zand en 700 meter uit gestabiliseerd zand.

Weer

Het weer zal een bepalende factor zijn voor een zware of snelle cross. Zoals het er nu naar uitziet zal het wellicht dat laatste worden. Er viel relatief weinig regen op de omloop en ook de komende dagen zijn de voorspelling gunstig.

Programma

10u00 Junioren
11u10 Beloften
13u30 Dames Elite
15u00 Heren Elite

Kaartje

parcoursfr