Wat is er aan de hand met Laura Verdonschot

Wat is er aan de hand met Laura Verdonschot

Laura Verdonschot zette vorige winter een hele stap voorwaarts. De renster van Marlux Napoleon Games reed naar de Belgische titel bij de dames U23 en deed dit door knap tweede te worden tussen de dames elite. Goede prestaties zorgen voor verwachtingen, van jezelf en van de buitenwereld. De afgelopen weken liep het niet zoals verwacht en dat zorgt voor heel wat zorgen.

Zoals elke veldrijdster legde ook Verdonschot tijdens de zomermaanden haar basis voor het veldritseizoen. “Mijn zomer verliep goed, het ging niet elke week even goed maar ik ben er tevreden over. Ik kamp met een warmte allergie en tijdens de warme zomerdagen steekt deze al eens de kop op, toch zorgde deze niet voor een beperking in mijn opbouw.” Met vele goede moed begon ze aan haar seizoen.

Haar eerste wedstrijd werd de b-cross in Kessel, een b-wedstrijd, maar wel met de nodige toppers aan de start. “Deze wedstrijd verliep goed, Ellen van Loy reed toen naar de zege. Ik was tevreden over mijn behaalde niveau. De weken erna verliepen iets minder, maar niet meteen om mij zorgen over te maken.” Afgelopen zaterdag stond voor Verdonschot haar thuiswedstrijd op het programma.De wedstrijd in Neerpelt ligt amper een paar kilometer van haar geboorteplaats.

Met de afwezigheid van een aantal toppers zoals wereldkampioene Sanne Cant stegen de kansen voor de Limburgse. Ook de verwachtingen stegen, want iedereen wil in eigen dorp goed presteren. “Ik nam een goede start en was meteen mee met de kop van de wedstrijd. Al snel kreeg ik het gevoel dat mijn benen begonnen vol te lopen. Ik reed tegen een muur. Hierdoor stapelen de fouten zich op.” Wat Verdonschot ook probeerde ze geraakte er niet doorheen. Heel erg teleurgesteld reed ze als zevende, op twee minuten van winnares Van Loy, over de streep.

Grote twijfels en aanpassingen

Zondag, in het Nederlandse Gieten, moest ze na een paar ronden verstek geven. “Mijn gevoel werd in Gieten nog maar eens bevestigd. Ik reed er meer achteruit dan vooruit. Dit is echt heel erg vervelend.” Na de wedstrijd werd er beslist om bij een dokter ten rade te gaan. Er werd bloed genomen en opgestuurd voor onderzoek. “Jammer genoeg moeten we twee weken op de uitslag wachten. Wat lang is. Deze week plan ik rust in en de wedstrijd van aanstaande zondag in Ronse ga ik waarschijnlijk aan mij voorbij laten gaan.”

“Zo blijven aanmodderen heeft ook geen zin natuurlijk.” Het minder presteren weegt ook mentaal op een mens. “Mentaal ga je er alleen maar onderdoor. Het seizoen is nog jong maar toch zorgt dit voor hele grote twijfels.” Na een aantal keer goed presteren is deze twijfel snel weg. “Dit is nu nog niet het geval en maakt het absoluut allemaal niet gemakkelijk. Hopelijk vinden we snel een oorzaak en oplossing”, sluit ze hoopvol af.

Foto met dank aan Tfoto.be