Vooruitblikkende Githa Michiels goed voor plek vierentwintig in Nové Mesto

Vooruitblikkende Githa Michiels goed voor plek vierentwintig in Nové Mesto

Vandaag vond de eerste wereldbeker mountainbike in het Tsjechische Nové Mesto plaats. Samen met Belgisch kampioene Githa Michiels blikken we even terug op haar afgelopen voorbereiding. Ook kijken we vooruit naar het nakende seizoen. Michiels wil deze zomer weer een stapje zetten.

 Meteen na de Olympische spelen in Rio begon voor Michiels reeds de voorbereiding op de zomer van 2017. Zoals de voorbije winters koos ze voor een voorbereiding in het veld. “Het begin van mijn opbouw liep niet helemaal zoals gepland, de ontgoocheling na de Olympische spelen was enorm groot, daarbij kwam nog dat ik onzekerheid had over mijn toekomst in het mountainbiken. Dit woog wel op mijn trainingsarbeid en mijn crossen deze winter waren allesbehalve wat we ervan verwacht hadden.”

Bij de start van het nieuwe jaar vond ze haar gevoel terug. Ze vond opnieuw zekerheid voor haar toekomst op de mountainbike. Dit gaf haar weer goede moed en zorgde ook voor het nodige resultaat. “Vanaf januari verliep alles enorm vlot, ik had enkele goede stages in Spanje en mijn niveau ging vrij snel naar het oude en zelfs beter.”

Met winst in Beringen naar de laatste voorbereidingen

“De omloop in Beringen is zeker wel uitdagend en een mooie voorbereiding richting de wereldbekers, het is zowel fysiek als technisch een veeleisende omloop. Ik kon al in de eerste klim wegrijden en kon mijn voorsprong elke ronde uitbouwen, ik had een goed en sterk gevoel bij deze wedstrijd.” Na Beringen volgde de laatste voorbereidingen richting de start van het zomerseizoen.

“De voorbije maanden hebben we zowel op als naast de fiets hard gewerkt, hier en daar hebben we enkele zaken anders aangepakt, zo ben ik met de Belgische federatie tweemaal een ronde op de weg gaan rijden en hebben we daarna een specifiek trainingsblok afgewerkt op de mountainbike.” De cijfers laten zien dat alles in de goede richting zit. “Maar dit moet natuurlijk omgezet worden tijdens de wedstrijden.”

Michiels focust niet op resultaten en wil niet echt een piek leggen. “Tijdens de eerste wereldbekers wil ik me vooral plaatsen voor het EK en het WK. Als ik me kan selecteren is het WK zeker een doel. De omlopen van een aantal wereldbekers moeten me zeker liggen en daar kijk ik natuurlijk ook erg naar uit.”

Eerste wedstrijd verliep niet zoals verhoopt

“Mijn wedstrijd begon goed en ik schoof, zoals gepland, de top twintig binnen. Alles verliep goed tot ik last begon te krijgen van mijn rug. Ik was niet meer bij machte om mijn plaats te behouden.” Ze kwam als vierentwintigste over de meet. “Ik kon, op deze prachtige omloop, de goede flow niet meer vinden. Volgende week is het tijd voor de volgende wereldbeker.”