Vermeersch en Pidcock vinden elkaar in de Acht van Bladel

Vermeersch en Pidcock vinden elkaar in de Acht van Bladel

Florian Vermeersch was één van de revelaties van de Acht van Bladel. De eerstejaarsjunior kan, net zoals Thomas Pidcock overigens, met trots terugblikken op zijn driedaagse. “Het was fantastisch”, vertelde Florian Vermeersch.

Al in de eerste rit waren de veldrijders meteen op het appèl. Na een aantal mislukte pogingen geraakten toch twee renners weg. “Heel de eerste helft van de koers reed ik samen met Maikel Zijlaard”, reageerde Thymen Arensman.

De voorsprong van het duo liep op tot bijna anderhalve minuut, maar het peloton berustte niet en greep de leiders. Een omvangrijke groep reed weg uit het peloton. “Ook ik zat in die groep”, pikte Vermeersch in. “Maar in de spurt had ik niet veel meer over en werd ik negentiende van de zesentwintig renners in de kopgroep.” 

In die massaspurt ging de overwinning naar Ramon van Bokhoven. Antonie van Noppen was op de vierde plaats de eerste veldrijder. Dat terwijl ook Jappe Jaspers met een zevende en de Brit Thomas Pidcock met de tiende plaats zich goed plaatsen in de spurt.

Met drie in de kopgroep

13528390_1151351601551779_3309572397967516038_oOok zaterdag deden de veldrijders weer vlijtig mee. “Op zestig kilometer van de finish reed ik samen met mijn ploegmaat Tijl Pauwels naar de kopgroep toe, waar ook Alex Colman in zat.” Colman moest door het vele werk eerder in de rit echter lossen en toen twee renners vol in de aanval trokken hadden ook Pauwels en Vermeersch geen antwoord klaar.

“Ze waren te sterk voor ons, maar ik finishte toch nog als zesde en deed het daarmee één plaats beter dan Tijl. Het leverde mij wel de derde plaats in het klassement én de witte jongerentrui op.” Ook Yannick Vrielink zat mee in de kopgroep, maar werd tweemaal door een lekke band gedwarsboomd.

“Heb met zelf verrast”

Afsluiten deden de veldrijders met een dubbele opdracht op zondag. “In de ochtendrit was er een groepje van zes weg. Eerst probeerde ik er zelf naartoe te rijden, maar ik kreeg het niet snel dicht. Gelukkig kwam er een groepje aansluiten met alweer een sterke Alex Colman en Thomas Pidcock.”

Pidcock liet zich afgelopen veldritseizoen een paar keer opmerken, met vooral een tweede plaats als eerstejaars in de wereldbeker van Hoogerheide. Vermeersch zal dan ook komend seizoen de degens moeten kruisen met de Brit en kon nu al eens kennismaken met zijn kunde “De laatste twaalf kilometer reden ik en Pidcock weg uit de kopgroep. In de sprint was het vaatje leeg en was Pidcock de beste”, was de renner van Lares-Doltcini eerlijk.

Afsluiten deed Vermeersch de driedaagse met een twaalfde plaats in tijdrit. “Ik ben heel tevreden over mijn conditie. Ik wist dat ze goed was, maar heb mezelf verrast de afgelopen dagen.” De rest van zijn zomerprogramma gaat via onder andere de Tour du Condroz, de klimkoers in Herbeumont, naar zijn sluitstuk van het seizoen. “Ik sluit mijn zomerprogramma na een stage met de Belgische selectie af met de Ronde van Vlaanderen op 31 juli.”

Pidcock “Zege voor mij, leiding voor Vermeersch was het plan”

Thomas, of Tom zoals hij verkiest, Pidcock zou samen met Vermeersch ook in de winter bepalend kunnen zijn. In de Acht van Bladel was hij alvast mee één van de smaakmakers. “De eerste dag verliep meteen goed. Ik zat samen met vijfentwintig anderen in de kopgroep. Op het laatste liep het wat verkeerd waardoor ik niet kon meedoen voor de winst”, begint Pidcock zijn relaas. “De twee dag miste ik de beslissende vlucht omdat ik dacht dat deze nooit zou standhouden. Fout gegokt dus.”

“Met die fout in mijn achterhoofd besloot ik in de derde rit hoe dan ook mee te trekken in de aanval. De kopgroep bestond toen uit een tiental renners maar uiteindelijk reed ik samen met Florian Vermeersch (derde in het klassement, red.) weg.”

 “De samenwerking verliep zeer vlot en we kwamen overeen dat ik de ritzege nam en hij de gele trui. Jammer genoeg pakte hij het geel net niet. Tot slot won ik nog verrassend de tijdrit. Normaal voel ik me niet echt thuis in het tijdrijden, maar de vele kasseienstroken hielpen mij wel.”

13495431_1151350774885195_1690086821954821095_oOp die manier graaide Pidcock twee ritzeges en de tweede plaats in het algemene klassement mee. Enigszins verrassend, zo bleek. “Het ging echt vlotter dan verwacht. Ik leerde elke dag bij en dat kwam van pas in de twee laatste etappes.” 

Anderzijds was het Britse toptalent ook was teleurgesteld. Slechts twee seconden kwam hij tekort om ook het algemene klassement op zijn naam te schrijven. “Ik heb gewoon een grandioze fout gemaakt door niet mee te springen met de kopgroep de tweede rit. Maar hoe dan ook is het vooral het goede gevoel dat bij blijft. Ik heb het gevoel dat het geluk weer aan mijn zijde is.”

Tekst: Brecht Toelen en Thomas Sneyers – Foto’s: Lauren De Roeck