Veldrijd(st)ers houden sterk vol in Gent-Wevelgem

Veldrijd(st)ers houden sterk vol in Gent-Wevelgem

Met zeven wedstrijden op één dag zorgde de organisatie van Gent-Wevelgem voor een unicum. In het voorprogramma streed een bonte en internationale bende bij onder andere de heren en dames nieuwelingen en junioren. Onder hen ook enkele veldrijd(st)ers die het meer dan verdienstelijk deden.

Dames nieuwelingen – Shari Bossuyt: “Groepje wou niet samenwerken”

De wielerduizendpoot Shari Bossuyt trok zich stevig uit de slag bij de dames nieuwelingen. Ze surft van de piste over het veld naar de weg en blinkt in elke discipline uit. “Het was nog maar mijn tweede wedstrijd van het wegseizoen, dus het was niet goed, maar zeker ook niet slecht”, keek de vice-Belgische kampioene uit het veld terug op haar wedstrijd.

Net zoals de profs was het ook voor hun beuken tegen de wind. “Alles werd zelfs op een waaier getrokken”, ging ze verder. “Het meisje voor mij moest een gaatje laten. Ik probeerde te anticiperen en kwam nog tot op twee meter, maar kreeg het gaat net niet dicht.”

Ze geraakte verzeilt in een groepje waarin de samenwerking ver zoek was. “Daardoor konden de twaalf meisjes in de kopgroep een voorsprong van twee minuten bij elkaar rijden.” In de sprint voor de dertiende plaats werd ze nog zeventiende. Britt Verbeeck en Kiona Crabbé werden respectievelijk 27e en 38e.

Dames junioren – Jinse Peeters puur op karakter

“Lastig en zenuwachtig”, dat is de samenvatting van Jinse Peeters. Die zenuwachtige koerssituatie zorgde voor veel valpartijen. “Die kon ik gelukkig ontwijken”, ging ze verder. “Vandaag heb ik op puur karakter die 29ste plaats op mijn palmares gezet. Ik ben daar zeker tevreden mee omdat dit nog maar mijn tweede koers was. Het was ook mijn eerste grote klassieker en dat smaakt zeker naar meer.”

De kans is ook groot dat haar honger naar meer gestild zal worden. Dit seizoen werd Peeters opgenomen in de nationale wegselectie. “Daarom stopte ik mijn veldritseizoen ook al na het Belgisch kampioenschap in Lille.”

Doelen stellen deed ze niet. “Die vallen toch vaak tegen. Ik doe het gewoon omdat ik het leuk vind en geef elke keer het beste van mezelf. Dan zien we wel of we eventueel mogen dromen”, besloot ze nuchter. Joyce Heyns haalde de finish van de zware wedstrijd niet.

tompidcockHeren junioren – Pidcock sterk, Belgen halen finish niet

Ook de Brit Tom Pidcock werkte vandaag Gent-Wevelgem af. Dat de eerstejaarsjunior niet enkel talentvol is in het veldrijden en op de piste maar ook op de weg bewees hij vandaag met een knappe zestiende plaats. “Ik ben dan ook blij met de prestatie die ik vandaag heb neergezet”, reageerde de Brit.

“Het werd een harde wedstrijd maar ik kon attent vooraan koersen en valpartijen vermijden. Ik probeerde het ook een keertje op de Baneberg maar uiteindelijk werd ik nog gegrepen.” Pidcock blikt dan ook trots en tevreden terug.

“Vooral de manier waarop ik koerste stelt mij tevreden. Ik startte zonder uitgesproken doelen omdat het nog vroeg op het seizoen is. Deze zestiende plaats toont waar ik nu sta. Ik was ook tweede Brit dus ik mag tevreden zijn.”

Hoe dan ook bewijst de jonge Brit dat hij niet enkel in de modder en op houten planken goed uit de voeten kan, maar ook de Vlaamse kasseien en hellingen aardig verteerd. “De kasseien gingen aardig. Op de hellingen had ik het toch wat lastig. Ik hobbelde vaak heen en weer omdat ik redelijk licht ben maar dat hoort erbij”, lacht hij.

Voor Pidcock staat er momenteel geen Belgische wedstrijd meer op het programma. “Dat kan natuurlijk nog wel komen. Ik hoop nu vooral om mee naar het EK te mogen gaan en om in Parijs-Roubaix een toptien te halen”, stelt hij zijn doelen voor de komende weken.

Diederik Pemen en Alex Colman, die alles op de weg zetten, mochten op hun beurt in provinciale kleuren aantreden. Zij haalden beiden de finish niet. “Toch ging het goed en ben ik tevreden”, reageerde Pemen. “Op drie kilometer voor de eerste passage van de Kemmelberg was ik echter betrokken bij de grote valpartij. Ik probeerde nog aan te pikken, maar geraakte er net niet meer bij.”  

Heren junioren – Håkon Lunder Aalrust: “Knechten”

HakanTot slot dobberde ook de Noorse veldritkampioen Håkon Lunder Aalrust over de Vlaamse kasseien. Aalrust koerste vandaag als knecht voor zijn team. “Ik controleerde in beginfase alle aanvalspogingen en was erg actief voorin.”

“Het is voor mij nog maar de eerste wedstrijd van het seizoen en daarom fungeerde ik vandaag dus als knecht. Ik denk dat ik mijn job ook naar behoren heb uitgevoerd. Op de Kemmelberg liep het wel wat minder waardoor ik telkens te veel plekken verloor.”

“De hellingen waren echt moordend, zeker met de harde wind. Ik had ook niet het ideale gevoel wat het dus nog harder maakte. Maar hoe dan ook ben ik een enorme ervaring rijker. Hopelijk help dat met het oog op de volgende afspraken.”

“Ik zou graag een podium halen in een wedstrijd van de Nations Cup, ik wil deel uitmaken van de Noorse selectie voor het Wereldkampioenschap en ik zou graag de Noorse titel behalen. Dat zijn mijn hoofddoelen dit seizoen.” Voor Aalrust volgen er nu enkele kermiskoersen en daarna hoopt de Noor op een selectie voor Parijs-Roubaix.

Tekst: Brecht Toelen en Thomas Sneyers – Foto’s: Marit Coghe en Vic Geerlings