Veldrijders tonen zich in zware Ster der Vlaamse Ardennen

Een overwinning zat er misschien niet in voor de veldrijders in de Ster der Vlaamse Ardennen, maar toch sloegen ze ook geen mal figuur. In de zware driedaagse stapelden de renners van Young Telenet-Fidea en Lares-Doltcini de top tien plaatsen op.

Met een zesde plaats was Andreas Goeman in de eerste rit de beste veldrijder. Goeman zat samen met zijn ploegmaat Yentl Bekaert in de kopgroep. Bekaert sprokkelde samen met een zieke Gianni Siebens onderweg enkele punten bij elkaar voor de bergprijs. Na een zware inspanning draaide Siebens vroegtijdig af. Voor Lares-Doltcini was Mitch Groot dan weer de beste van de ploeg met de 19de plaats.

Tweeluik op dag twee

Traditioneel kregen de renners in de Ster der Vlaamse Ardennen op zondagvoormiddag een ploegentijdrit voor de wielen geschoven. Bij Young Telenet Fidea was Yentl Bekaert de motor van de rit tegen de klok. Met slechts drie renners, Vrachten in de lappenmand en Siebens opgegeven, sleepten ze nog een mooie achtste tijd in de wacht. Lares-Doltcini finishte als elfde.

13173040_1125678990785707_2348098325098507496_oNa de ploegentijdrit in de voormiddag , stond er in de namiddag een relatief vlakke etappe op het programma. In Erwetegem eindigde het uiteindelijk op een massaspurt. Het werd een woelige finale. Op zeven kilometer van de aankomst kwam onder meer Florian Vermeersch ten val. Bij het opdraaien van de finish was dit het geval voor Mitch Groot. Zij kwamen gehavend over de finish, maar konden de dag nadien nog verder. Voor Jelle Camps zat de rittenkoers er wel op.

De crossers deden het in de breedte ook zaterdag weer goed. Zo nestelden Tijl Pauwels en Thijs Wolsink zich met een zesde en zevende plaats in de top tien. Ook Mathijs Wuyts deed het goed met een dertiende plaats, terwijl Goeman opnieuw de beste was bij Young Telenet-Fidea.

Slag om de Berendries

VOR_4097De slotdag bracht een zware etappe. De renners moesten maar liefst echt keer de Berendries bedwingen. Alex Colman eiste meteen een plek op in de ontsnapping. Zowat de helft van de koers reed hij mee voorop. Later pikte ook Mitch Groot nog aan. Alles kwam uiteindelijk weer samen en een nieuwe ontsnapping zonder veldrijders leidde tot aan de finish.

In de pelotonspurt plaatste Andreas Goeman zich goed en ging aan de haal met de zevende plaats. Yentl Bekaert werd nog twaalfde. De eerste Lares-Doltcinirijder was Mitch Groot op de veertiende plaats. Zijn ploegmaat Arno Debeir ging in de laatste bochten nog tegen de vlakte.

Zoveel ereplaatsen weerspiegelde zich ook in de eindklassementen. De eerste veldrijder in het eindklassement was dan ook niet verwonderlijk Andreas Goeman op een elfde plaats.  Hij was overigens de op één na beste jongeren en strandde ook op een derde plaats in het puttenklassement. Mitch Groot hield de eer hoog voor Lares-Doltcini met een vijftiende plek in het algemene klassement en een vierde plaats in het bergklassement.

Tekst en foto’s: Brecht Toelen en Marnick Vankevelaer