Van Uit Oep Nief – Toon Vandebosch

Van Uit Oep Nief – Toon Vandebosch

2015 loopt op zijn einde, 2016 staat voor de deur. Tijd om terug te blikken op alweer een jaar vol wielergekte en crossspektakel. De volgende zes dagen kijken we met twee nieuwelingen, twee junioren en twee dames terug op 2015.

Vandaag is Toon Vandebosch aan de beurt. Vandebosch was één van de betere nieuwelingen en maakte de overstap naar de junioren. Na een zwaar zomerseizoen is hij nu samen met Florian Vermeersch de beste eerstejaars junior. Vandebosch nestelde zich in de A-selectie voor de wereldbekers en mag terecht dé revelatie van dit seizoen genoemd worden.

1. Wat voor jaar is 2015 voor jou geweest?

Ik denk dat 2015 een heel mooi jaar is geweest voor mij. Vooral op sportief vlak want mijn resultaten mogen er zijn. Maar ook op andere vlakken mag ik zeker niet klagen. In de totaliteit kan ik dus tevreden terugkijken op 2015.

2. Hoe zag jou zomer richting het veldritseizoen er uit?

Ik heb deze zomer bijna hetzelfde gedaan als anders. Ik koerste deze zomer wel langer op de weg en ik werkte ook meer criteriums af. Ik koerste ook meer in Nederland omdat daar harder wordt gekoerst.

In België kijkt iedereen de kat uit de boom, in Nederland gaan ze er van in de eerste seconde stevig tegenaan. Tot slot koos ik er ook voor om meer klimkoersen te betwisten. Ik denk dat die laatste twee zaken mij een pak sterker hebben gemaakt.

3. Jij hebt dit jaar de overstap gemaakt naar de junioren. Ging die beter dan verwacht?

Mijn overstap naar de junioren is inderdaad heel goed meegevallen. Ik denk dat niemand  had verwacht, ik ook niet trouwens, dat ik nu deze resultaten al kon neerzetten. Dus mijn overstap ging beter dan verwacht.

4. Je zit de laatste weken haast telkens in de top tien, zelfs in de wereldbekerwedstrijden. Zijn dat resultaten die jou verrassen?

De resultaten verrassen mij natuurlijk maar ik denk dat iedereen wel wat verrast is. Wie had gedacht dat ik als eerstejaars in de A-selectie van de wereldbekers zat? Of dat ik in Florian (Vermeersch, red.) zijn spoor kon blijven. De grootste verrassing voor mij is dat ik elfde sta in het wereldbekerklassement terwijl ik zelfs één manche miste.

5. Het BK komt er al snel aan. Hoop jij daar mee te spelen voor de prijzen, voor de medailles?

Op het BK hoop ik zeker mee te doen maar ik maar er geen apart doel van. Het podium zou fantastisch zijn, maar ik gok op een top zes. Als ik héél eerlijk moet zijn dat heb ik zelfs de trui in mijn achterhoofd. Ik maak er wel de kanttekening bij dat dan alles moet meezitten én dat ik een superdag moet hebben. De kans is natuurlijk héél klein, maar niet onbestaande.

6. Wat worden jou grootste doelen in 2016?

Het belangrijkste doel dit seizoen wordt een WK-ticket in de wacht slepen. Ik wil richting volgend crossseizoen weer een stap hogerop zetten en de strijd aangaan met Florian (Vermeersch, red.). Ook van het EK wil ik een doel maken maar dat is allemaal nog vroeg.

Ik ben daar nu niet mee bezig want er kan nog zoveel gebeuren. Laten we beginnen met het WK-ticket. Ik hoop dat ik mee kan naar Zolder, want ik werk er nu al naar toe.