Van Uit Oep Nief – Maud Kaptheijns

Van Uit Oep Nief – Maud Kaptheijns

2015 loopt op zijn einde, 2016 staat voor de deur. Tijd om terug te blikken op alweer een jaar vol wielergekte en crossspektakel. De volgende zes dagen kijken we met twee nieuwelingen, twee junioren en twee dames terug op 2015.

Als laatste blikt Maud Kaptheijns terug op haar succesjaar. De Nederlandse zette een grote stap de voorbije twee seizoenen en pakte al enkele keren straf uit dit seizoen. 2016 belooft een belangrijk jaar te worden met het NK en WK als eerste doel.

Als we zeggen dat 2015 een jaar is dat Maud Kaptheijns niet snel zal vergeten, geef je ons dan gelijk?

Ja eigenlijk wel. 2015 is een jaar geweest waarin ik heel veel dingen anders heb aangepakt. Die andere aanpak heeft ook geloond waardoor ik een grote stap heb gezet deze winter. Ik kan dus wel zeggen dat 2015 een jaar is dat ik niet snel zal vergeten.

Je hebt in 2015 een doorbraak gemaakt. Op je nog jonge leeftijd maak je stilaan de aansluiting met de top van het vrouwenveldrijden. Hoe voel jij dat aan?

Een doorbraak vind ik persoonlijk een groot woord. Ik heb een grote stap gezet, dat wel. Ik voel wel dat ik stilaan toegroei richting de top maar er is nog een lange weg te gaan. Ik hoop dat ik de komende jaren telkens weer een stapje dichter bij die top kan komen. Dat is een droom die ik als klein meisje al had. Die droom wil ik graag verwezenlijken.

In welke mate heeft ploegleider Geert Wellens een invloed op jouw evolutie als renster?

Geert en ik schieten heel goed op met elkaar. Hij heeft veel invloed gehad op de stappen die ik de voorbije twee jaar heb kunnen zetten. Vooral op het gebied van voeding en wedstrijdvoorbereiding heeft hij mij veel bijgebracht. Verder brengt hij ook veel praktische zaken in orde waardoor ik in alle rust naar een wedstrijd kan toeleven.

Je traint ook af en toe met Sanne Cant. Hoe verlopen die trainingen? Zie jij haar als de ideale lerares?

Afgelopen zomer heb ik wel eens een trainingstochtje met Sanne afgewerkt maar over het algemeen trainen we niet vaak samen, omdat we op redelijke afstand van elkaar wonen. Sanne neemt mij wel vaak mee in haar spoor tijdens de verkenning.

Dat typeert haar denk ik, want er zijn maar weinig rensters die dat willen doen voor hun tegenstanders. Sanne heeft dan ook heel veel ervaring en technische kunde waardoor ik veel van haar heb geleerd en in de toekomst ook nog veel van haar kan leren.

Wat onthoud je het liefst van 2015?  

2015 is voor mij een jaar geweest waarin ik veel geleerd heb en veel bewuste keuzes heb gemaakt. Wat ik vooral aan onthoud aan 2015 is dat als je iets wil, je er gewoon vol voor moet gaan. Je moet niets aan het toeval overlaten.

Op het gebied van prestaties onthoud ik het EK waar ik met zilver naar huis ging. Weliswaar was ik teleurgesteld dat ik naast de titel greep maar achteraf bezien moet ik ook gewoon trots zijn met mijn prestatie.

Nieuwjaar splitst het veldritseizoen op in twee delen. Wat hoop je in dat tweede deel te bereiken?

In het nieuwe jaar worden de kampioenschap betwist. Ik wil in topconditie aan de start verschijnen. Zowel op het NK als op het WK kan ik mits een goede dag hele mooie dingen laten zien. Dat wordt het allereerste doel van 2016.

Welke evolutie hoop je in 2016 te gaan maken?

Volgend jaar hoop ik opnieuw een enorme stap te kunnen zetten. Daar ga ik dan ook heel de zomer hard voor werken en hopelijk komen daar mooie dingen uit voort in 2016. Verder moet ik ook onthouden dat ik dan nog altijd maar 22 ben en dat ik mezelf ook rust en tijd moet gunnen vooraleer ik de definitieve aansluiting met de top kan maken.