Van Uit Oep Nief – Luke Verburg

Van Uit Oep Nief – Luke Verburg

2015 loopt op zijn einde, 2016 staat voor de deur. Tijd om terug te blikken op alweer een jaar vol wielergekte en crossspektakel. De volgende zes dagen kijken we met twee nieuwelingen, twee junioren en twee dames terug op 2015.

Beginnen doen we met de Nederlander Luke Verburg. Verburg is een talent en was bij de aspiranten een veelwinnaar. Voor hem volgde dit jaar de stap naar de nieuwelingen, die stap verteerde hij bijzonder goed. Hij kreeg een plaatsje bij Lares-Doltcini en wist als eerstejaars al te winnen in Gavere.

1. Op welke manier kijk je terug op 2015?

 2015 is voor mij een heel mooi jaar geweest. Ik heb dit jaar heel wat wedstrijden gewonnen en ik kijk dan ook met een tevreden en positief gevoel terug. Er was ook wel de nodige pech maar dat hoort er nu eenmaal bij. Maar het positieve neemt zonder twijfel de bovenhand.

2. Het is voor jou een speciaal jaar geweest. Je maakte als veelwinnaar bij de aspiranten de overstap naar de nieuwelingen. Welke veranderingen en nieuwigheden zijn er dit jaar opgetreden?

De grootste verandering bij de nieuwelingen is in mijn ogen de manier waarop er gekoerst wordt. Het valt nooit stil en bij de aspiranten was er altijd wel een moment dat je even kon uitrusten. Daar had ik het in het begin wel moeilijk mee.

Er is ook meer gewring en geduw tijdens wedstrijden, het is nu op het scherpst van de snee.  De nieuwigheden zijn de leuke omlopen. Ze zijn een pak spectaculairder dan bij de aspiranten.

3. Daarnaast kreeg je ook een plaatsje bij Lares-Doltcini. Heb je één moment spijt gehad dat je op deze jonge leeftijd terecht kwam in een groot team? Is er ooit sprake geweest van druk?

Geen moment. Geen moment spijt, geen moment druk. Ik ben nog steeds bijzonder blij dat ik de kans heb gekregen om voor Lares-Doltcini te crossen. Ik wil ze daar ook nog eens voor bedanken.

Het voordeel is dat je je materiaal gesponsord krijgt en ook de extra begeleiding is een pluspunt. Je bent omringd met mensen die weten met wat ze bezig zijn en die bakken ervaring hebben in de wielersport.

4. Jou overstap naar de nieuwelingen dit jaar ging bijzonder vlot, zo won je al in Gavere. Had je zelf verwacht dat het zo een vaart zou lopen?

 Al bij mijn derde cross won ik. Dat was compleet buiten de verwachtingen gerekend. Uiteindelijk voelde ik mij elke week wel sterker worden en zo kon ik mij vooraan gaan mengen.

Dat ik in Gavere zou winnen had ik nooit durven denken. Die dag zat alles mee: ik bleef van pech gespaard en ik kende een superdag. Ook de crossen daarna deed ik voorin mee maar door pech viel ik vaak terug.

5. Als je nog eens terugkijkt op dit jaar, wat blijft er jou dan het meeste bij?

 Mijn overwinning in Gavere zal ik niet snel vergeten. Van start tot finish reed ik op kop. Anderzijds behaalde ik ook twee Nederlandse titels in het veldrijden en het mountainbiken. Zo een titel is ook wel speciaal.

6. Je pakte dit jaar al meerdere malen uit zowel op de weg als in het veld maar ook op de mountainbike. Blijf je deze drie disciplines in 2016 ook combineren?

Ik ben van plan om de drie disciplines te blijven combineren. Ik doe ze alle drie met plezier. Ik denk wel dat ik wat minder mountainbikewedstrijden ga afwerken omdat het veldritseizoen later eindigt bij de nieuwelingen, maar ook vlugger begint.

De weg is nog lang en daarom combineer ik ze liever alle drie. Ik zou graag ooit resoluut voor het crossen willen kiezen, maar er is geen garantie voor een succesvolle toekomst. Daar werk ik wel hard aan.

7. Heb je al een bepaald doel voor 2016 of bekijk je het liever van dag tot dag?

 Ik denk dat bij iedereen de kampioenschappen wel een hoofddoel zijn. Dat is bij mij niet anders. Een trui zou formidabel zijn, maar met het podium ben ik al heel tevreden. Op dit moment bekijk ik het wel van week tot week. Elke wedstrijd wil ik het beste van mezelf geven en een zo goed mogelijk resultaat neerzetten.