Van Uit Oep Nief – Luca Vreeswijk

Van Uit Oep Nief – Luca Vreeswijk

2015 loopt op zijn einde, 2016 staat voor de deur. Tijd om terug te blikken op alweer een jaar vol wielergekte en crossspektakel. De volgende zes dagen kijken we met twee nieuwelingen, twee junioren en twee dames terug op 2015.

Luca Vreeswijk laat zijn licht schijnen op 2015. Vreeswijk kende een goed jaarsbegin als nieuweling maar als junior liep het volledig fout. De Nederlander sukkelt met heupproblemen die hem al een tijd van de fiets houden. De kans dat Vreeswijk dit seizoen nog in het veld komt is klein. Op die manier belooft 2016 een jaar te worden waarin vooral de weg een belangrijke rol zal spelen.

2015 zit er bijna op voor jou. Welke dingen zijn jou het meeste bijgebleven?

Eigenlijk de goede prestaties in het begin van dit jaar. Als nieuweling presteerde ik echt wel op niveau. Daarnaast houdt de vraag waar het is misgelopen voor mijn heup mij ook wel bezig. Ik pieker daar veel over als ik eerlijk moet zijn.

Voor jou waren het in 2015 de laatste weken als nieuweling. Ben je tevreden met de manier waarop je afscheid hebt genomen van de nieuwelingenreeks?

Je zou zeggen dat ik tevreden moet zijn met de manier waarop ik het seizoen afsloot. Enerzijds ben ik dat ook wel maar anderzijds had ik echt wel gehoopt om in Veldhoven met die Nederlandse titel aan de haal te gaan. Maar over het algemeen ben ik tevreden over januari en februari.

Je goede resultaten als nieuweling bleven niet onopgemerkt. Je kreeg een plaatsje bij Craft – Ten Tusscher. Wat is er sindsdien veranderd?

Sinds ik bij Craft – Ten Tusscher zit ben ik ook in het mountainbiken gerold. Vooral op het gebied van trainen kwam er wat verschil. Ik maak nu gebruik van trainingsschema’s  die overigens heel goed uitgewerkt zijn. Financieel is het ook een hele opluchting, want je krijgt heel wat materiaal uit handen van de ploeg.

Jouw overstap naar de junioren was alles behalve evident en 2015 eindigt in mineur door een heupblessure die jou al een tijd aan de kant houdt. Hoe zit het daarmee?

Alles behalve goed eigenlijk. Ik bezoek regelmatig het ziekenhuis en de manuele therapeut. Onlangs liet ik nog een MRI-scan nemen waarbij ik ook vloeistof kreeg ingespoten. Voorlopig blijft het afwachten wat ik op de fiets kan met die pijnlijke heup.

Je doet heel veel met je opa, zo gaan jullie vaak samen naar wedstrijden. In welke mate heeft hij invloed op jou? Is hij een belangrijk figuur in je herstelproces?

Hij is een heel belangrijk figuur. Momenteel is dat wat minder omdat ik niet aan crossen toekom maar ik vertoef nog vaak bij hem. We gaan soms ook samen naar de cross van mijn broertje Noah en dan steek ik ook een handje uit.

2016 wordt het jaar van een nieuwe start. Hoe zie jij dat?

Ik hoop dat ik in 2016 snel te weten kom wat er exact scheelt met mijn heup. Dan wordt het uitkijken naar de voorbereidingen op een nieuw wegseizoen. Er moet nog veel duidelijk worden in 2016. In september zal ik kijken of het nog lukt om in het veld te koersen.

Wat hoop je in 2016 te bereiken?

Dat ik in september weer de veldritfiets op kan springen. Ik hoop dat ik vooral pijnloos kan trainen en dat ik daarna een volledig veldritseizoen kan afwerken.