Van der Breggen, de Jong en Lechner aan de haal met internationale zeges

Van der Breggen, de Jong en Lechner aan de haal met internationale zeges

Anna van der Breggen heeft de Centrumcross in Surhuisterveen op haar naam geschreven. Van der Breggen haalde het voor Brits kampioene Helen Wyman en Joyce Vanderbeken.

Lizzy Witlox schoot als eerste uit de startblokken in Surhuisterveen. Lang duurde het niet vooraleer Helen Wyman het voortrouw overnam op de razend snelle omloop. Ook Anna van der Breggen ging goed mee en samen sloegen ze een kloofje.

Lang bleven de twee niet samen want van der Breggen, wegrenster bij Rabo – Liv, ging er alleen vandoor. Wyman, gisteren nog derde in Baal had geen antwoord klaar en moest de Nederlandse laten gaan.

De kloof tussen de twee liep al snel op naar een vijftiental seconden. Daarachter verzekerde Joyce Vanderbeken zich al snel van de derde podiumplaats. De strijd voor de vierde plaats tussen Oosterman, Swinkels, Nagengast en Witlox bracht wel nog spanning op.

Voorin kwam de voorsprong van van Der Breggen niet meer in gevaar. Wyman moest vrede nemen met een tweede plaats, terwijl Joyce Vanderbeken het podium vervolledigde. Lizzy Witlox werd vierde, Fleur Nagengast sloot de top vijf. 

Schermafbeelding 2016-01-02 om 13.49.59Eva Lechner zet slotmanche EKZ Tour naar haar hand

Niet alleen in Nederland werd er gecrosst, ook de Zwitserse EKZ Tour kende zijn finale in Meilen. De 18-jarige Zwitserse kampioene Sina Frei nam de snelste start op de hard top looppiste, maar al snel scheidde de topfavorieten zich af.

Eva Lechner, voor het eerst in de kleuren van het Amerikaanse Luna Team, en leidster Pavla Havlikova namen met enkele stevige versnellingen afstand van de rest. Het werd in de beginfase een heftig duel tussen de leading ladies van de EKZ Tour.

Lechner zette Havlikova stevig onder druk en door te fietsen waar Havlikova moest afstappen kon de Italiaanse zich in de tweede ronde van haar ontdoen . De Italiaanse kampioene reed elke ronde verder weg, maar ook Havlikova en Nadja Heigl stelden zich al snel zeker van de tweede en derde plaats. Havlikova had aan haar tweede plaats voldoende om de eindzege te grijpen. “Het was lang geleden dat ik nog in Zwitserland crosste en ik ben blij dat ik de stap gemaakt heb dit seizoen. De EKZ Tour wordt op een hoog niveau georganiseerd”, had de eindwinnares (terecht) alleen maar lof voor het Zwitserse initiatief.

20af1f42e1b9a11040b4cdc70dc2bb8f_view
De Jong eindigt en begint jaar met zege

Thalita de Jong had haar jaar nooit mooier kunnen eindigden en beginnen. Zowel in Bredene als in het Luxemburgse Petange, op nieuwjaarsdag, ging ze aan de haal met de zege. De renster van Rabo – Liv bombardeert zich daarmee tot één van de topfavorieten voor het Nederlandse kampioenschap.

Tekst: Brecht Toelen en Thomas Sneyers – Foto’s: Social media