UCI trekt opnieuw de kaart van de vrouwen

UCI trekt opnieuw de kaart van de vrouwen

In de aanloop van het WK in Tabor werd al aangekondigd dat er tijdens het Wereldkampioenschap veldrijden in Zolder een nieuwe categorie voor belofte vrouwen zal geprogrammeerd worden. Afgelopen week keurde de Internationale Wielerunie UCI tijdens een vergadering in Aigle de aangepaste reglementen ook goed. 

Er werden ook meer details vrijgegeven. Zo zullen de dames tussen zeventien en tweeëntwintig jaar op het WK evenveel prijzengeld krijgen als de belofte heren. De dames belofte categorie zal ook toegevoegd worden aan alle continentale kampioenschappen. Landen die dat willen, kunnen ook tijdens hun nationale titelstrijd een aparte wedstrijd inrichten.

Stijging van 50%

Tijdens het WK in Tabor kregen de dames elite al evenveel prijzengeld als de heren. Nu trekt de UCI deze lijn ook door in de Wereldbeker. Niet meteen met gelijk prijzengeld, maar het bedrag zal komend seizoen wel al stijgen met 50%.

“Het gelijke prijzengeld in Tabor was een eerste stap, maar we willen verder gaan”, vertelde UCI president Brian Cookson. “Met deze beslissing zetten we een nieuwe belangrijke stap in de juiste richting. Het vrouwenveldrijden krijgt zo de kans om zich verder te ontwikkelen.”

Ook Helen Wyman, als veldrijdster in de commissie, is blij met de nieuwe stijging van het prijzengeld. Zij krijgt overigens een collega. “Marianne Vos zal vanaf nu ook mee in de commissie stappen. Zo hebben we twee vrouwen om samen het veldrijden in de juiste richting te duwen.”