Topfavoriete Thalita De Jong grijpt Europese titel

Topfavoriete Thalita De Jong grijpt Europese titel

Net zoals bij de junioren vanmorgen was het opnieuw de topfavoriete die het haalde. Wereldkampioene Thalita De Jong zette de wedstrijd helemaal naar haar hand en mag nu naast de regenboogtrui, ook de Europese trui in haar kast hangen. Lucinda Brand ging in een spannende finale nog naar de tweede plaats voor Caroline Mani. De eerste Belgische was Julien Verschueren op plek vier.

De start van de dameswedstrijd werd ontsiert door een zware val van Nikki Brammeier en Helen Wyman. Het Britse duo sloeg stevig tegen de grond in de eerste bocht en moest de wedstrijd verlaten met serieuze verwondingen in hun gezicht. Er wordt ook gevreesd voor een breuk bij Wyman.

Net zoals bij de andere wedstrijden werd het ook bij de dames voor de rest een vliegmeeting waarin niemand meteen het verschil kon maken. Pavla Havlikova viel de twintigkoppige kopgroep letterlijk in twee. Thalita De Jong, Lucinda Brand en Sanne Cant profiteerden optimaal van deze situatie.

Solo De Jong

ekp_0062_1De Jong had maar enkele stevige versnellingen nodig om eerst Brand en dan ook Cant er af te gooien. De wereldkampioene begon vanaf dan aan een lange solotocht. Achter haar kwamen in de finale nog vier dames samen voor de overige podiumplaatsen. Brand en Cant kregen het gezelschap van Caroline Mani en Jolien Verschueren. Laats genoemde had weer een traditionele slechte start en kwam daarna stevig opzetten.

Het werd nog een bloedstollende finale waarin Brand zich nog naar de tweede plaats knokte. Caroline Mani hielt Jolien Verschueren van het brons. In de finale ging de Italiaanse Alice Maria Arzuffi nog voorbij uittredende kampioene Sanne Cant. Sophie De Boer en Ellen van Loy werden nog achtste en negende.