Toon Vandebosch van speelvogel tot internationale top

Toon Vandebosch van speelvogel tot internationale top

Toon Vandebosch, de goedlachse kerel uit Antwerpen, stond bij de nieuwelingen gekend als een echte speelvogel. Bij de junioren groeide hij uit tot één van Belgisch beste, maar de afgelopen maand ontpopte hij zich bij de beloften tot internationale topper.

 Insiders weten dat Toon Vandebosch bij de nieuwelingen steeds in was voor een grap. De goedlachse kerel werd vaak omschreven als speelvogel.  Bij de aspiranten en nieuwelingen zat winnen er niet echt in. “Ik deed bij de aspiranten en nieuwelingen nooit echt mee voor de zege. Ook de kampioenschappen liepen toen niet van een leiendakje.” Bij de overgang van nieuweling naar junior kende hij een groeispurtje.

Deze groei zorgde ook meteen voor een verbetering in zijn resultaten. “In mijn eerste wedstrijden als junior eindigde ik meteen op het podium. Iets wat ik vooraf zeker niet verwacht had. Vanaf toen gingen ook mijn kampioenschappen een heel stuk beter.”

Over zijn gemiste kansen uit de periode als nieuweling en junior kan hij heel kort zijn. “Op het WK was ik ziek. Misschien had ik anders wel op het podium kunnen eindigen. Maar je weet natuurlijk nooit waar het schip gestrand zou zijn.”

Waar het wereldkampioenschap nog tot de ‘gemiste kansen’ kan gerekend worden, werd het Belgisch kampioenschap in Oostende het hoogtepunt van zijn jonge carrière. “De periode rond het Belgisch kampioenschap is voor mij altijd de leukste van het seizoen. In die tijd kom je vaak in de kijker en spreken mensen over je prestaties.”

Voor het kampioenschap in Oostende was hij de absolute topfavoriet, enkel pech kon hem nog stoppen. “Iedereen kampt die dag met wat stress, zo ook ik. Op die dag in januari kon ik echter doen wat ik wou.” Dat bleek ook, want Vandebosch reed solo naar de titel.

Geen goed begin van de zomer

Zoals elke veldrijder stond ook zijn zomer in het teken van het leggen van een goede basis voor de winter. “Mijn zomer begon niet zo goed, ik liep een knieblessure op en kon pas een maand later aan mijn wegseizoen beginnen.” Eens de blessure achter de rug was liep het meteen goed. “Het PK was mijn eerste wedstrijd, ik reed er een degelijke koers. Vooraf had ik mijn zinnen gezet op de wedstrijd in Valtomey. Ik finishte er als negende, enkel over het eindklassement was ik niet zo tevreden.”

 “Over het algemeen ben ik tevreden over mijn zomermaanden.” De overstap naar de beloften is geen simpele zaak. Toch koos hij ervoor om alles op dezelfde manier aan te pakken als de voorbije jaren. “Of dit zou lonen wist ik toen niet, het is altijd wat afwachten of de voorbereiding voldoende was of niet.”

Zonder doelen begonnen aan periode als belofte

 De overstap naar de beloften is voor de meesten een hele stap. “Ik denk dat het verschil tussen de categorieën wel meevalt. Nu ben ik wel iemand die snel went aan nieuwe overgangen. Alleen is er een heel verschil op het gebied van kracht.” Broer Victor is al twee seizoenen actief als belofte. Op de vraag of ze vaak samen trainen en verkennen was het antwoord heel kort. “Nee.”

 “We verkennen en trainen eigenlijk nooit samen. We wisselen na de verkenning we ervaringen uit, maar voor de rest vrij weinig eigenlijk. We maken best wel wat ruzie, maar als het erop aankomt zijn we er wel voor elkaar”, vertelde hij al lachend. Hij startte het seizoen zonder verwachtingen. “Ik had wel gehoopt top tien te kunnen rijden, maar zeker niet verwacht het al te doen.”

 Top tien

De eerste maand van het seizoen eindigde hij nooit lager dan een plaats in de top tien. In Zonhoven behaalde hij, met zijn tweede plaats, de beste uitslag tot nu toe.

“Ik had een redelijke start en was als vijfentwintigste weg. Ik schoof ronde na ronde op tot ik vijfde reed en niet eens wist dat ik daar reed.”

Toen het podium in zicht kwam veranderde zijn wedstrijd. “Met het zicht op het podium kreeg ik vleugels. Deze tweede plaats voelt echt als een overwinning.”

Na een start zonder doelen en een maand vol top uitslagen veranderde zijn kijk op het seizoen. “De tweede plaats was de doorslag om mijn seizoensplanning te herbekijken. Nu is de selectie voor de wereldbekers een prioriteit. Ook stijgen mijn kansen op het BK.” Deze week raakte ook bekend dat hij een selectie voor het EK in Tabor te pakken heeft.

Foto’s- Tfoto.be