Toon Vandebosch demonstreert in Loenhout

Toon Vandebosch demonstreert in Loenhout

Toon Vandebosch kwam, zag en overwon. De tweedejaarsjunior van IKO Enertherm-Beobank zette een knap nummertje neer in Loenhout. Met een lange solo bleef hij zijn één jaar jongere ploegmaat Niels Vandeputte voor. Timo Kielich haalde het in een prangende spurt van de Brit Ben Turner.

Het werd een eentonig wedstrijdverhaal bij de junioren. Al heel vroeg koos Toon Vandebosch het ruime sop en liet daarmee het zestigkoppige peloton achter. “Ik wou oorspronkelijk bij de vele beekjes gewoon vooraan zitten, maar aan de eerste sloeg ik al een gat van enkele meters”, begon spraakwaterval Vandebosch aan zijn verhaal. “Ik had me nochtans voorgenomen niet vanaf de start te gaan.”

Hij koos dan voor zijn eigen tempo. “Maar dat was blijkbaar voldoende om een kloofje van vijf seconden uit te bouwen. De rest kwam niet terug, dus besloot ik om toch maar door te trekken. Ik had meteen vijftien seconden en die hebben ik zowat heel de wedstrijd kunnen standhouden.”

loe_0362Thuismatch voor Vandeputte

Gelukkig was er meer spanning voor de tweede en derde plek. Daar streed een grote groep lang voor de podiumplaatsen. Niels Vandeputte toonde zich daar half koers de sterkste. “Ik nam een kleine voorsprong op de lange aankomststrook om er in de eerste plaats voor te zorgen dat de rest niet kon profiteren van mijn wiel”, vertelde Vandeputte.

“Dat ze toen twijfelde was ideaal, daardoor kon ik een kleine voorsprong uitbouwen. Ik reed hetzelfde tempo als degene achter mij, want ze kwamen niet terug en ik reed niet echt weg.”

“Dat was voldoende voor de tweede stek. Het is geweldig om op het podium te kruipen op vijftien minuten van mijn thuis”, besloot de eerstejaars van IKO Enertherm-Beobank die aan het podium door zijn fans werd onthaalt met een grote vocale uithaal.

Een achttal deed achter Vandeputte nog een gooi naar de derde plek. Verrassend sterke eerstejaars Andres Verdonck, Maxim Dewulf en Arno Van den Broeck zwaaiden er lang de plak, maar uiteindelijk kwamen de tweedejaars toch bovendrijven. Timo Kielich en de Brit Ben Turner maakten er een spannende spurt van. De fotofinish liet de beslissing vallen in het voordeel van Kielich.