Tom Pidcock schuift ambitie niet langer onder stoelen of banken: “Alles winnen”

Tom Pidcock schuift ambitie niet langer onder stoelen of banken: “Alles winnen”

Eén weekend in België had Tom Pidcock nodig om zich te ontpoppen tot dé topfavoriet voor het Europese kampioenschap in Pont-Chateau. Eén weekend waarin de Brit tot tweemaal toe de tegenstand degradeerde tot figuranten. En waar Pidcock in het begin nog de druk afhield neemt die nu geen blad voor de mond. “Ik wil alles winnen”, klinkt het.

Dat er zoals Tom Pidcock geen tien bestaan mag nu stilaan duidelijk zijn. Na zijn klinkende tweede plaats vorig jaar tijdens de wereldbeker van Hoogerheide (als eerstejaars weliswaar) en deze zomer onder andere de overwinning in Luik-Bastenaken-Luik bij de junioren heeft de Brit ook in het veldrijden opnieuw weten toe te slaan.

In Kruibeke reed die van start tot finish aan de leiding en een dag later in Zonhoven deed hij hetzelfde. Redenen genoeg om van Pidcock de favoriet te maken. En waar hij tijdens het podiuminterview in Zonhoven de druk nog van zich afhield neemt die nu geen blad meer voor de mond.

“Crossen, dat doe ik maar met één doel en dat is winnen. Ik wil alles winnen en dus ook het Europese kampioenschap”, klinkt dat meteen straf. Ach, laten we het dat tikkeltje Brits zelfvertrouwen noemen. Maar goed, Pidcock heeft er alle reden voor.

Nadeel voor Pidcock zou wel het feit kunnen zijn dat hij de omloop niet kent, al is dat voor de anderen ook niet echt het geval. “Ik heb vooral heel wat filmpjes bekeken. Onder andere de wereldbekermanche in 2004.”

“Het is een heel snelle en vlakke omloop, dat leunt wat aan bij
mijn capaciteiten als wegrenner, maar het mag zwaar worden van mij. Jammer genoeg voorspellen ze geen regen dus ik vrees dat het bij de snelle omstandigheden gaat blijven.”

En tot slot is er ook nog de concurrentie, de concurrentie waarbij, zo bleek afgelopen zondag, al heel wat angst zit omtrent Pidcock. Dat bewees Antoine Benoist afgelopen zondag nog in Valkenburg. De Fransman riep luid bij de start ‘Il n’est pas la, il n’est pas la’ toen hij opmerkte dat Pidcock niet van de partij was.

Pidcock was inderdaad afgelopen zondag niet van de partij. Logische reden. “Ik had een trainingskamp met de Britse ploeg. Het eerste, en dan wordt iedereen verwacht”, verduidelijkt hij.

Zelf beseft Pidcock dat hij een eventuele titel niet zomaar in de schoot zal geworpen krijgen. Hij kijkt vooral naar het podium van Valkenburg. “Yentl Bekaert en Antoine Benoist zijn de mannen om in het oog te houden.”

“Maar een goede indicator vind ik het niet. Er springt voorlopig niet echt één iemand bovenuit, er zijn verschillende winnaars en er verschuift elk weekend heel wat. Hoe dan ook ga ik zondag vooral naar mezelf kijken, want daar begint het.”