Toekomst Helen Wyman plots onzeker

Toekomst Helen Wyman plots onzeker

Aan het huwelijk tussen Helen Wyman en Kona (haar ploeg en hoofdsponsor) komt op 31 december 2017 een einde. Wyman vertegenwoordigde het fietsenmerk 8 jaar lang en pakte in die tijd twee Europese titels, een bronzen medaille op het WK in 2014 en werd ze ook zes keer Brits kampioene.

Het zijn geen gemakkelijke dagen geweest voor Brits veldrijdster Helen Wyman. Vorige week bracht Kona, de ploeg en sponsor van Wyman haar op de hoogte dat het contract, dat ondertussen al 8 jaar liep, niet verlengd zou worden. Een officiële reden of uitleg kwam er verrassend genoeg niet.

“Aan alle mooie liedjes komt ooit een einde”, opent  Wyman. “Vanaf 1 januari 2018 zal ik mijn veldritcarrière moeten verderzetten zonder Kona. Het is een enorme teleurstelling dat ik niet de mogelijkheid krijg om verder te gaan. Toch onthoud ik heel wat mooie herinneringen. Gelukkig heb ik ook een sterk team rondom mij dat op zoek is naar nieuwe mogelijkheden.”

Wat nu?

Door het einde van de samenwerking met Kona ziet Wyman plots haar ploeg, materiaal maar ook haar loon verdwijnen. Dan heerst er uiteraard de vraag hoe het nu verder moet?

“Gegeven de huidige situatie in het vrouwenveldrijden, met voornamelijk kleine ploegen en niet al te veel verschillende opties voor vrouwen, zou het ideaal zijn moest ik op onafhankelijke en professionele basis verder kunnen. Ik hoop een groep van partners samen te brengen die bereid zijn om mij te ondersteunen in de volgende seizoenen.”

“Ik zal mij hier de komende weken mee bezighouden om zo te zien of er interesse is bij potentiële partners om iets sterks in elkaar te boksen. In het verleden werkte ik al met heel wat verschillende merken samen dus ik heb er vertrouwen in dat we ook deze situatie op een goede manier kunnen opvangen.”

Weer een klap

Ondanks het feit dat Wyman optimisch blijft is dit toch weer een nieuwe klap nadat ze vorig jaar haar hele winter in rook zag opgaan na een zware valpartij op het EK in Pont-Chateau.

“Toch blijf ik scherp en gemotiveerd. Ik ben weer honderd procent fit. Vorig seizoen slot ik af met een tweede stek in een van de Superprestige-wedstrijden. Dat gaf vertrouwen en ambitie. Ik train nu harder dan ooit te voren, en belangrijker, het plezier is ook weer helemaal terug.”

“De cijfers na de verschillende fysieke testen zijn alvast goed. Ondertussen heb ik er al twee hoogtestages opzitten en in juni en juli zal ik een reeks wegwedstrijden afwerken in België.”

“Ook de plannen voor volgend seizoen zijn al gemaakt. Ik zal mijn seizoen starten in Amerika waar ik drie weken lang zal vertoeven. Daarna keer ik terug naar Europa om de drie belangrijkste klassementen (Ijsboerke Trofee, Superprestige en Wereldbeker) aan te vatten.”

Ook hoofdstuk bij de UCI-commissie afgesloten

“De laatste vier jaar heb ik mijn steentje proberen bij te dragen om ervoor te zorgen dat onze sport progressie zou boeken, vooral in de veldritcommissie van de UCI heb ik mij steeds laten horen.”

“Het is tijd om de fakkel nu door te geven en mijn focus te verleggen. Ik ben hoe dan ook heel fier op wat ik heb bereikt. De mogelijkheden voor vrouwelijke veldrijdsters zijn enorm toegenomen en we hebben belangrijkste stappen richting gelijkheid gezet (dat bewijst onder andere het feit dat in zowel de C1- als C2-wedstrijden het prijzengeld voor mannen en vrouwen gelijk zal zijn, red.).”

“En er komt nog meer aan. Binnen enkele weken zullen de nieuwigheden door de UCI zelf bekendgemaakt worden. Hopelijk zal de ‘nieuwe generatie’ verdergaan met het boeken van progressie, maar daar heb ik alle vertrouwen in. Ik focus mij nu even op mijn toekomst, ik hoop dat ik snel met mogelijke partners rond de tafel kan gaan zitten en dat ik zelf snel duidelijkheid zal hebben wat mijn toekomst brengt”, besluit Wyman.