Thalita de Jong stoomt zich klaar voor kampioenschappen

Thalita de Jong stoomt zich klaar voor kampioenschappen

Thalita de Jong reed dit seizoen al een aantal hele mooie wedstrijden. Afgelopen zaterdag dook ze na een kleine stage opnieuw het veld in. Een wedstrijd waar ze zich zeker helemaal in de kijker reed. Na een fout in de start dook ze pas als achttiende het veld in. Na een hele lange remonte zou ze knap tweede eindigen.

Dat de conditie goed zat kon De Jong voor de wedstrijd in Essen al voorspellen. Ze kwam immers van een stage in Lanzarote, toch wist ze niet goed wat ze er van moest verwachten. “Ik ben negen dagen op stage geweest en een wegtraining is toch altijd anders dan in het veld. Essen is niet al te technisch dus een mooie wedstrijd om mee te beginnen. Een selectie voor de wereldbekers van Zolder en Namen zou ook mooi meegenomen zijn.” Haar doel was vooral top tien te rijden en met een goed gevoel naar huis terug te keren.

In de start liep het al meteen mis, ze schoot met haar voet uit de klikker. “Ik zocht het pedaal terug en trok vervolgens de andere voet uit het pedaal. Jammer, want hierdoor kon ik geen snelheid maken om op te schuiven. Zo dook ik pas als achttiende het veld in, terwijl mijn start normaal gezien wel ok is.” Voor de wedstrijd had ze het plan aangevat om de eerste ronde zo snel als mogelijk te rijden.

Dit plan viel echter helemaal in het water, het enige wat er nog opzat was om zo snel mogelijk zoveel mogelijk renster in te halen. “Ik kon van renster naar renster rijden, de snelheid zat er goed in. Na een tijd sloot ik bij het achtervolgende groepje op Sanne Cant aan. Met nog twee ronden te gaan maakte ik af en toe al wat verschillen wanneer ik op kop reed.”

Hele strijd

Net op het moment dat ze een gaatje geslagen had en solo achter Cant reed, maakte ze een foutje. Hierdoor stond ze op een helling te voet en kwamen Verschueren en Harris haar terug voorbij. “Ik versnelde nog eens op de rechte stukken en nam een goede aanzet na de bochten.  Ik reed nog maar twintig seconden achter Cant met Verschueren en De Boer op zes  seconden.”

In de laatste ronde maakte ze nog een foutje, ze verloot bijna haar mooie tweede plek. Toch kon ze weer versnellen en haar belaagsters afslaan.  “Ik hield dit vol tot aan de finish en kon zo toch nog knap tweede worden. Of er meer ingezeten had kan ik niet zeggen ik reed goed maar door de start zat er niet meer dan een tweede plaats in. Spijtig dat ik me niet met Cant heb kunnen meten.”

De Jong hoopt met selecties voor de wereldbekermanches van Namen, Zolder en Hoogerheide het goede gevoel helemaal te pakken te krijgen. “Als ik goed in conditie ben dan zit er misschien een medaille in op het NK. Al zit er los zand in de omloop, daar zal ik wel nog wat op moeten trainen.” Een deelname aan het WK in Zolder moet de kers op de taart worden.