Thalita de Jong krijgt eindelijk groen licht

Thalita de Jong krijgt eindelijk groen licht

Thalita de Jong is eindelijk weer aan trainen toe. Bij een valpartij op het WK wielrennen in het Spaanse Ponferrada kwam de Nederlandse ten val. In de eerste instantie dacht men aan een sleutelbeenbreuk. Na de operatie bleek alles goed te gaan, niet dus. En zo begon de ellende voor de Jong.

“In Spanje vertelden ze nog dat het om een mooie breuk ging”, maar dat was bij nader inzicht niet het geval. “Op 1 oktober ben ik uiteindelijk geopereerd. Na drie à vier weken zat ik alweer op de fiets. Ik kon trainen, zonder pijn. De hoop om het laatste deel van het veldritseizoen af te werken was er weer. In december volgde de vierde controle. En van al het positieve, van al de hoop bleef na de controle niets meer over.”

 “Het bot groeide niet aan elkaar, er was geen aanhechting. Mijn bot was verbrokkeld in het midden. Toen heb ik ook besloten om een streep te trekken door het mogelijke veldritseizoen. Half januari moest ik nogmaals op controle komen. Ik kon nog wel gewoon blijven trainen, zonder pijn. Maar bij de vijfde controle bleek het nog slechter te gaan.”

“De plaat die er tijdens de operatie werd in geplaatst was aan het uitbreken. Ik werd twee dagen later opnieuw geopereerd. Er werd dan opnieuw een foto gemaakt. Het bot groeide weer en zocht aanhechting, maar nog niet snel genoeg. Toen hebben de dokters een nieuw traject gekozen. Iedere twee weken bekeken ze of ik mijn schouder meer mocht belasten. En dat had effect. Elke twee weken mocht ik meer en meer. 10 weken na mijn operatie mocht ik oefeningen doen.”

 “8 april ging ik dan opnieuw op controle en eindelijk positief nieuws, meer dan positief nieuws. Ik kreeg eindelijk, na maanden van leed, groen licht om weer de fiets op te kruipen. Stap voor stap weliswaar, want ik zal nog geen drie uur kunnen fietsen. Het zal zowel voor mij als mijn lichaam wennen zijn om weer op een racefiets te kruipen.”

De opluchting bij het Nederlandse talent was dan ook bijzonder groot. “De verwachting was eigenlijk dat het weer niet goed zou zijn. Wanneer ik nu weer in competitie zal treden is afwachten. Ik hoop over een maand weer aan te treden. Niet om te winnen, maar om wedstrijdritme op te doen”, besluit de Jong.