Tess Van Loy ontsnapt aan zware blessure

Tess Van Loy ontsnapt aan zware blessure

Tess Van Loy kan heel wat met een fiets, dat bewees ze vorig jaar in december nog. Ze werd als laatstejaars aspirant Belgisch kampioen in het veld. Vanaf september maakt ze de overstap naar het AA-drink Briss Team van Geert Wellens. Deze nieuwe stap in haar jonge leven leek afgelopen donderdag helemaal in het water te vallen. Op het EK jeugd mountainbike kwam ze in een afdaling zwaar ten val.

Op donderdag stond de marathon discipline op het programma. De rensters moesten een lange klim op rijden waarna ze zich naar beneden storten in een soort van downhill afdaling. “We moesten eerst ongeveer zes kilometer klimmen en daarna alleen nog maar afdalen. Ik kwam heel goed boven en  wist dat er niet zo heel ver voor me een Nederlands meisje reed.” Het Nederlandse meisje werd in de afdaling haar mikpunt. “Ik wou haar heel graag inhalen en nam de afdaling iets bruter dan normaal.”

Tess van Loy fietsDe race naar het achterwiel van de Nederlandse werd vol ingezet. “Na een bocht zag ik het meisje ongeveer vijftig meter voor me en daarom trapte ik nog wat bij zodat ik meer snelheid had.”  Door de hoge snelheid verloor ze de controle over haar stuur en kwam zwaar ten val. “Ik heb waarschijnlijk een steen geraakt en ben zo over kop gevlogen.” Naast de afdaling bevond zich een diepe afgrond. “Mijn fiets vloog de afgrond in en lag ongeveer tien meter lager. Ik viel gelukkig niet in de afgrond, zou niet weten of ik er dan levend uitgekomen zou zijn.”

Snelle hulp met een behoedzame afvoering naar het ziekenhuis

De hulpdiensten van de wedstrijd waren snel ter plaatsen. In eerste instantie zag het er allemaal niet goed uit. Van Loy werd omringd door een aantal rotsen en klaagde van pijn aan de heup. Al snel werd er gevreesd voor een bekkenbreuk. Ze werd met de nodige zorg en kalmte afgevoerd. Gelukkig kwam er al snel goed nieuws. “Ik hou aan mijn val gelukkig niet zoveel over. Een lichte hersenschudding en een gekneusde heup. Dat valt allemaal nog heel goed mee.”

Rusten, herstellen en de focus naar het veldrijden

Van Loy had na dit EK al een korte rustperiode ingepland. “Na deze week had ik sowieso een rustperiode van vijfdagen op de planning staan. Dit om te recupereren van het EK, maar deze periode gaat nu waarschijnlijk iets langer zijn. Ik wil er eerst voor zorgen dat alles goed genezen is.” Na deze rustperiode gaat haar focus helemaal op het veldritseizoen. “Als alles goed genezen is zal ik aan de trainingen voor het crossseizoen beginnen. Zo hoop ik gezond en zonder kneuzingen aan mijn eerst seizoen als nieuweling te beginnen.”

Val Tess Van Loy from Start-box.be on Vimeo.

Foto en filmpje met dank aan Dirk Coremans