Tess Van Loy en Britt Verbeek zetten eerste stappen bij de dames jeugd

Tess Van Loy en Britt Verbeek zetten eerste stappen bij de dames jeugd

De voorbije weken maakte zowel Britt Verbeek als Tess Van Loy haar debuut in het veld. Beide dames komen van de aspiranten en zetten hun eerste kleine stapjes in de grote veldritwereld. De stap tussen aspirant en dames jeugdrenster is toch niet te onderschatten. Ze laten hun licht schijnen op hun eerste meters in het veld.

Dat beide dames behendig met de fiets om kunnen bewezen ze al. Ze reden bij de aspiranten al een mooi palmares bij elkaar. Nu zetten ze hun eerste stappen in de toch wel grotere veldritwereld om zo stilletjes te groeien. Elk stelden ze hun verwachtingen bij de start van het seizoen. Voor Verbeek werden ze ingelost. “Ik had verwacht dat de eerste wedstrijden zwaar zouden zijn en dat waren ze ook.”  Van Loy had wel wat meer verwacht. “Ik had gehoopt om in de top tien te kunnen eindigen en dat lukte me afgelopen zondag niet. Maar er komen nog veel wedstrijden.”

Jongens, jongens en nog eens jongens

De dames jeugdrensters kennen binnen het veldrijden geen apparte wedstrijd. Ze moeten zo goed als altijd aan de bak tussen de nieuwelingenjongens. Dit kan tijdens een wedstrijd al eens voor moeilijke toestanden zorgen. Van Loy reed in Koningshooikt haar eerste wedstrijd en dit meteen met 96 deelnemers. “In de start liep het al mis, we moesten door een versmalling en daar raakte we meteen opgestopt.” Ze vocht zich een weg door het veld, maar kwam tot een verontrustende conclusie. “Toen we gedubbeld waren zaten we tussen renners die voor hun plaats aan het vechten waren. De jongens van de top vijf vroegen vriendelijk om te mogen passeren, maar de renners erna riepen toch vrij ongepaste dingen naar ons.”

Verbeek is het, net zoals Van Loy, gewent om tussen de jongens te rijden. Bij de aspiranten kwam dit ook vaak voor. Toch stelden ze vast dat er een verschil is tussen het rijden met nieuwelingenjongens en aspiranten. “Ik heb inderdaad ervaring met het rijden tussen jongens. Toch is er een duidelijk verschil tussen beide categorieën. De jongens waar ik nu mee strijdt zijn sterker dan ik tot voorheen gewoon was.”

Rustig groeien met toch een kleine verwachting

Beide dames stellen niet echt verwachtingen voor dit seizoen. “Ik heb niets te bewijzen als eerstejaarsdames jeugd. Maar toch zou ik me graag bewijzen, wat heel logisch is denk ik”, klinkt het bij Van Loy. Verbeek droomt al net iets verder. “Ik zou heel graag podium rijden, als dat zou lukken zou het echt geweldig zijn. Ik sta elke wedstrijd met goede moed aan de start en dit in de hoop om mijn doel waar te kunnen maken.”

KNE_2353