Teleurgestelde Mettepenningen na vertrek Vermeersch: “Tijd dat er dingen veranderen”

Teleurgestelde Mettepenningen na vertrek Vermeersch: “Tijd dat er dingen veranderen”

Voor het tweede jaar op rij verliest Lares-Doltcini één van zijn uithangborden. Vorig jaar zagen ze junior Jappe Jaspers vertrekken, dit jaar ruilt Florian Vermeersch zijn outfit in voor één van Balen BC. Een teleurgestelde teammanager Jurgen Mettepenningen denkt aan een reorganisatie van het jeugdveldrijden.

Het vertrek van Vermeersch, die al sinds de nieuwelingen actief is bij het team, kwam vrij onverwacht. “Hij heeft me laten weten dat hij bij ons weg gaat, dat terwijl hij een contract van vijf jaar tekende”, zet Mettepenningen alles op een rijtje. “Hij zette zijn kribbel onder een contract bij Lares-Doltcini én Marlux-Napoleon Games, het is nu aan de wielerbond om te bepalen of deze contracten geldig zijn.”

Het binden van minderjarige sporters aan een team blijft steeds een moeilijke kwestie. “Dat is nu eenmaal zo in België. Als je als junior voor oktober jou ontslag geeft ben je vrij. Ik stel me dan ook hardop de vraag of het echt nog zin heeft om jeugd op te leiden, want als ze op een leeftijd komen dat wij als team kunnen ‘oogsten’ kunnen ze zomaar vertrekken.”

“Ik heb dit reeds aangekaart bij de Belgische wielerbond. Het is niet alleen vervelend voor ons team, maar ook voor de andere teams. Ik vind het niet kunnen dat als wij een renner vier jaar opleiden en het beste met de renner voor hebben, hij na vier jaar met een simpel briefje kan vertrekken.”

Opleidingsvergoeding

Om dit fenomeen tegen te gaan ziet Mettepenningen maar één oplossing. “Als dit de trend is en blijft in België, is het veel slimmer om het geld van een jeugdteam op te sparen en dan een goede junior weg te halen. Ik denk dat de wielerbond hier dringen paal en perk moet aan stellen. Ik denk dan in de richting van een opleidingsvergoeding als een renner vertrekt. Zoals dat in het voetbal al enkele jaren gebruikelijk is. Het is in mijn ogen de enige manier om een jeugdopleiding rendabel te houden.”

“Op deze manier is het anders dweilen met de kraan open. Als ik morgen een renner bij een ander team zie en ik maak zijn hoofd gek, dan zet hij ook een handtekening onder een contract bij ons team. Overigens zouden opleidingsploegen zo al niet met elkaar mogen omgaan, maar goed als ze nu toch wensen te vertrekken vind ik dat er een opleidingsvergoeding moet tegenover staan.”

Andre Tummeleer: “Grootste teleurstelling in mijn carrière”

Ook ploegleider Andre Tummeleer zag Florian Vermeersch uiteraard niet graag vertrekken. “Ik vind het een heel spijtige zaak”, vertelde Tummerleer die niet verviel in vijandig natrappen ondanks het spreekwoordelijke mes in zijn rug. “Ik ben al 23 jaar actief als ploegleider en dit is de grootste teleurstelling in mijn ‘carrière’.”

“Het was voor mij als een donderslag bij heldere hemel. Florian was iemand waarvoor ik mijn hand in het vuur zou gestoken hebben dat hij niet zou vertrekken. Het gebeurt nu wel en als ik dan achteraf hoor hoe lang dit al speelt, dan ben ik enorm ontgoocheld en teleurgesteld.” 

“De mensen vragen aan mij ben je kwaad? Maar dat ben ik eigenlijk niet, ik ben teleurgesteld. We hebben jongens in ons team die kiezen voor eigen begeleiding, maar er zijn ook jongens die ik begeleid. Florian was zo iemand. Ik heb hem steeds rustig gehouden, ook het seizoen als hij als nieuweling 24 van de 27e crossen won. Hij had er toen ook veertig kunnen winnen als hij elk weekend dubbel had gereden, maar dat vond ik nog veel te vroeg.”

lennert_1Professioneel en persoonlijk

Door die begeleiding ontstond er een nauwe band tussen Tummeleer en Vermeersch. “Het is niet enkel als ploegleider een pijnlijke zaak, maar ook op persoonlijk vlak. Dit doet een mens twijfelen aan wat hij allemaal doet.”

 “Ik doe dit als hobby, het is niet mijn hoofdberoep. Naast mijn job ben ik al 75 volle dagen bezig met het team en dan tel ik de avonden er nog niet bij. Ik heb ook een vrouw die zes maanden alleen thuis zit. Ze neemt het er allemaal bij, maar als je ze dan zo laten vallen begin je toch na te denken.”

Positieve noot

Ondanks het vertrek van Vermeersch blijft Mettepenningen geloven in het opleidingsproject. “We hebben enkele aspiranten in onze ploeg, waardoor we de doorstroom verzekeren. Het is belangrijk dat deze jongens met plezier hun sport kunnen beoefenen en er is van geen enkele druk spraken. Hun weg is nog lang en ze moeten nog grote stappen zetten in de toekomst. Nu is het belangrijk om een kind, kind te laten zijn.” 

“Daarnaast verliezen we op één januari wel Florian, toch zal het geen slecht seizoen worden voor ons jeugdteam. We geloven volop in Arno Debeir bij de junioren en bij de nieuwelingen mogen we misschien wel dromen van een dubbele Belgische titel. Nog meer dan potentieel genoeg om de toekomst van ons team te verzekeren.”

Beluister het volledige interview met Jurgen Mettepenningen hierboven.