Suzanne Verhoeven maakt favorietenrol helemaal waar

Suzanne Verhoeven maakt favorietenrol helemaal waar

Suzanne Verhoeven, dochter van oud-renner Nico Verhoeven, werd voor het Bk dames U23 als de topfavoriete naar voor geschoven. Zelf schoof ze, vooraf deze rol liever van zich af. Ze deed vertrouwen op en reed zondag, na een spannend duel naar de titel. 

“De week voor het kampioenschap verliep vlot. Ik werkte mijn trainingen af en op woensdag verkende ik de omloop. Ik vond er een omloop die me lag en dat zorgde voor heel wat vertrouwen.” Vooraf speelde de zenuwen geen rol, maar hoe dichter de wedstrijd naderde, hoe meer ze toenamen. “Op zaterdag vertrokken we naar de kust, opdat moment begonnen ook de zenuwen. Ik sliep slecht en probeerde steeds mijn gedachten op iets anders te zetten. Maar mede door de druk van de favorietenrol keerde ze steeds terug.”

Op Zondagochtend trok ze de koerskleren aan en begon aan haar verkenning. “Deze verliep niet zo vlot als woensdag. De omloop lag er helemaal anders bij en ik geraakte niet helemaal door het zand. In de camper namen de zenuwen nog meer toe, maar samen met mama zong ik om ter valst. En wonderwel dat hielp”, lacht ze.

Hartslag honderdveertig

Aan de start bereikte haar hardslag honderdveertig, de zenuwen waren duidelijk aanwezig. “Na de start vielen ze gelukkig weg. Als twaalfde algemeen draaide ik de eerste zandstrook in, toen lag ik vierde belofte.” Bij de eerste passage aan de meet reed ze in haar wedstrijd als tweede. “Samen met Marthe Truyen werkte ik de rest van de race af. Al snel kreeg ik door dat ik het sterkste was en probeerde om de druk steeds hoog te houden.” Zo kon ze Truyen afschudden en solo naar de zege rijden.

“Als zevende draaide ik de meet op, met vijfenveertig seconde voorsprong op Truyen werd ik kampioen. Ik wist als ik een goede dag had, dat ik dan kampioen kon worden. De titel was verwacht, maar niets is vooraf zeker.”

Feest in Hamme

In Hamme, thuishaven van het Milwaukee-Alpha Motorhomes Cycling Team, werd er op zondagavond een klein feestje gehouden. “De sponsoren wouden er Shirin van Anrooij, Nederlands kampioene bij de dames nieuwelingen en mij in de bloemetjes zetten. Dit was heel gezellig. Toen we later die avond thuis kwamen ontdekte ik een versierd huis.” Vrienden en familie waren aanwezig om de titel nog verder kleur te geven.

Tem manager, Eddy Van Bunder, kijkt tevreden terug

“Vooraf hadden we wel heel wat hoop gevestigd op haar titel. Ze reed dit seizoen een aantal hele goede uitslagen en groeide de afgelopen maand uit tot één van de favorieten. Maar een kampioenschap moet altijd eerst gereden worden natuurlijk.” De titels van Van Anrooij en Verhoeven zijn, voor zijn team, de kroon op zeer geslaagde kampioenschappen. “Dit is weer een bewijs dat we goed bezig zijn.”

Wat brengt de toekomst

Zelf kijkt Verhoeven uit naar het Wk in Valkenburg. “Mijn seizoen is al geslaagd en wat nog komt is mooi meegenomen. Toch wil ik er op het WK staan, ik mik hier op een top vijftien, dit moet met een goede dag zeker lukken.”

Met deze Belgische titel zal de interesse in Verhoeven verder stijgen. Dat is iets wat we uit het verleden leerden. “Hier ben ik me van bewust”, weet Van Bunder. “Maar ik denk niet dat ze meteen zal vertrekken. Wij zouden haar graag binnen het team houden en ik denk dat de beide partijen op dit moment te tevreden zijn. Dus dat is voorlopig nog niet aan de orde.”

Foto’s Brecht Toelen en Wouter Toelen – Tfoto.be