Sophie De Boer opent wereldbekerseizoen verrassend met zege

Sophie De Boer opent wereldbekerseizoen verrassend met zege

Sophie De Boer heeft de eerste wereldbekermanche in het Amerikaanse Las Vegas op haar naam geschreven. De Boer haalde het in een spurt tegen de Tsjechische Katerina Nash en de Amerikaanse Katie Compton. Sanne Cant werd de beste Belgische op plaats negen.

Eva Lecher ging meteen verschroeiend te keer in de beginfase en trok alles op een lint. Halfweg in de openingsronde nam Van Loy de koppositie even in handen en al de rest volgde gewoon in haar spoor.

Na de openingsronde ontstond er een bijzonder grote kopgroep, noem maar klein peloton, met onder andere Van Loy, Cant en Sels maar ook Compton, Nash en Lechner. Even later probeerde Catharine Pendrel het even, de bronzenmedaillewinnares van Rio (MTB) reed in een mum van tijd een voorsprong van 17 seconden bij elkaar.

Een aardige kloof dus voor Pendrel  maar op een reactie vanuit het ‘peloton’ was het wel even wachten. Uiteindelijk haalde Compton de kastanjes maar uit het vuur. Compton reed de kloof weer toe maar nam ook Sophie de Boer en Katerina Nash mee. Vier leidsters dus na twee ronden.

Het kopkwartet zette met De Boer op kop serieus door. Dat maakte het bijzonder moeilijk voor de eerste achtervolgers met Fahringer, Miller en Mani om dichter te sluipen. Cant en Noble volgden als acht en negen

Door de versnelling van De Boer moest Pendrel afhaken, zo werd het leidend kwartet een leidend trio. Daarachter ontstond een achtervolgende groep met Prendel, Fahringer, Anthony en de Franse kampioene Mani.

Uiteindelijk zouden De Boer, Compton en Nash het uitvechten in de slotronde. De Boer kreeg het knap lastig terwijl Compton en Nash de zege stilaan konden ruiken. Maar De Boer vocht en ging in extremis alsnog naar de leiding.

Uiteindelijk werd het een spurt om de overwinning, en jawel… daarin haalde de dekselse De Boer het alsnog voor Nash en Compton. Crystal Anthony werd uiteindelijk vierde voor Caroline Mani op vijf.

Sanne Cant deed het bij de Belgische dames nog als beste met een negende plaats. Joyce Vanderbeken werd nog knap elfde, Loes Sels twaalfde en Ellen Van Loy besloot op een zeventiende stek. Ellen Noble is overigens de eerste leidster in het splinternieuwe wereldbekerklassement voor dames belofte.

Uitslag

  1. Sophie De Boer
  2. Katerina Nash
  3. Katie Compton
  4. Crystal Anthony
  5. Caroline Mani
  6. Rebecca Fahringer
  7. Catharine Pendrel
  8. Ellen Noble
  9. Sanne Cant