Sara Beeckmans maakt na jaar vol problemen comeback in het veld

Sara Beeckmans maakt na jaar vol problemen comeback in het veld

Het is de periode voor de comebacks, ook zo in het vrouwen veldrijden. Voor Sara Beeckmans is het een comeback na een hele periode zonder fiets. De renster van het Kleur op Maat BNS Technics team zag de hele vorige winter in het water vallen. Na hard werken en de nodige steun staat ze terug aan de start.

De blessure van Beeckmans sloop stilletjes aan haar lichaam in maar had toch verregaande gevolgen voor haar veldrit hobby. “Tijdens en na de wedstrijden had ik steeds pijn in mijn rechterknie. Na onderzoek bleek dat het kraakbeen achter mijn rechter knieschijf poreus was en dat gaf pijn bij het zetten van kracht. We hebben een aantal keren geprobeerd om het probleem op te lossen via gel spuiten in de knie.” Deze spuiten brachten geen soelaas en verder onderzoek drong zich op.

“Uiteindelijk hebben we een medicijn gevonden dat ervoor zorgt dat mijn lichaam voldoende stoffen aanmaakt om het kraakbeen glad en zacht te houden. Dat is trouwens een veel voorkomend probleem bij meisjes in hun groeiperiode. De kans is dus ook reëel dat het er nog volledig uit zal groeien.” Het medicijn deed zijn werk en in de tweede helft van juni mocht ze haar trainingen terug hervatten.

Met mijne nieuwe trainster hard gewerkt aan de terugkeer

“In het begin had ik heel wat schrik, ik hoopte dat de blessure zeker niet meer op zou duiken.” In augustus trok ze samen met haar team op stage, dit zou de eerste echte test worden. “Op de stage in Houffalize heb ik voor het eerst echt kunnen testen of mijn knie standhield. Al snel werd duidelijk dat alles de goede kant op gaat. Mijn ex-ploegmakker Katrien Thijs zal mij verder begeleiden en samen werkten we hard aan mijn comeback.”

Deze winter staat voor haar helemaal in het teken van terug opbouwen. Ze moest dan ook helemaal terug van nul beginnen. “Verder wil ik ook veel plezier maken en genieten van alle dingen die ik meer dan een jaar heb moeten missen. Ik wil zeker ook genieten van de sfeer binnen het veldrijden.” De laatste twee weken rijdt ze helemaal pijnvrij rond. Ze hoopt tijdens de volgende maanden dan ook een beetje te groeien.

“Graag wil ik bij deze toch nog even mijn ploeg bedanken. Ze zijn me tijdens deze moeilijke periode steeds blijven steunen en me de volle kans gegeven om dit probleem op te lossen”, sluit ze dankbaar af.

Foto met dank aan Bart Raeymaekers