Sanne van Paassen over haar eerste Cape Epic: “Wat was dit een mooie ervaring”

Sanne van Paassen over haar eerste Cape Epic: “Wat was dit een mooie ervaring”

Sanne van Paassen ging meteen na het veldritseizoen weer aan de slag op haar mountainbike. Ze begon haar zomerseizoen met een hele grote uitdaging. Samen met Jolien Janssen stond ze op zondag achttien maart aan de start van de Cape Epic. Een achtdaagse mountainbike wedstrijd die heel wat van de rensters vergt.

Sanne van Paassen keerde afgelopen seizoen terug in het veld. Na een jaar vol met lichamelijke problemen nam ze terug de draad op. Ze begon dit seizoen aan de lange weg terug, een aantal jaar geleden was Van Paassen wereldtop in het veldrijden. Zo won ze in het seizoen 2010 – 2011 de Wereldbeker. Gestaag bouwde ze dit seizoen verder aan haar weg naar een top die nu nog breder geworden is.

Voor het seizoen had Van Paassen maar één doel, terug pijnvrij kunnen rijden en weer genieten van de wedstrijden. Na het seizoen bedankte ze iedereen uitgebreid voor de steun die ze tijdens het seizoen mocht ontvangen en sloot ze af met een mooie boodschap. “Ik kijk terug op een mooi seizoen, een mooie comeback. Af en toe was ik wel een beetje teleurgesteld, ik had namelijk op betere resultaten gehoopt.  Geduld, dat komt wel weer. Het allerbelangrijkste is, ik voel me goed. Ik heb het gevoel dat ik nog stappen kan maken en dat ik nog harder kan fietsen. BAM, volgend jaar gaan jullie mij weer zien knallen!”

Cape Epic de zwaarste mountainbikewedstrijd van de wereld

Sanne van Paassen had voor haar Afrikaanse avontuur in de Cape Epic nog niet veel  ervaring met duurwedstrijden. “Door mijn blessure en mijn lange revalidatie heb ik tijd gehad om over mijn fietsavonturen na te denken. Eén van de dingen op mijn lijstje die ik absoluut wou doen was deze Cape Epic.”  Met Jolien Janssen krijgt ze wel een meid met ervaring aan haar zijde. Janssen won het NK Marathon, Van Paassen leerde haar vorig seizoen kennen en het klikte meteen.

Acht dagen lang reed Van Paassen samen met haar ploegmaat Janssen door de Afrikaanse landschappen. De renster kregen afstanden van gemiddeld 100 kilometer voor de wielen. Ze overwonnen heel wat hoogtemeters en obstakels. Onderweg kende ze mooie en minder mooie momenten. Kortom het werd een helse tocht met heel wat mooie herinneringen.

Nu de acht dagen achter de rug zijn, kijkt Sanne van Paassen met een goed gevoel terug. De ene etappe was al wat mooier dan de andere, de laatste viel naar Van Paassen haar mening, wat tegen. “De finaledag was maar 92 kilometer en kende 1500 hoogtemeters. Vergeleken met de rest van de ritten stelde dat totaal niets voor.”

Tijdens de moeilijke momenten onderweg hielpen ze elkaar perfect verder. “Wat was dit een mooie ervaring. Het is heel bijzonder om als team te rijden. Dat was ik niet gewend. Het was leerzaam en af en toe jammer wanneer het niveau verschil wat groter was dan ik had gedacht. Voor een topsporter die altijd voor de overwinning wil gaan is dat frustrerend. Maar ik heb genoten. Het waren mooie trials, die niet al te technisch zijn.” ,vertelde Van Paassen op haar website.