Sanne Cant triomfeert in Zolder

Sanne Cant triomfeert in Zolder

Sanne Cant heeft na een spannende strijd in Zolder het laken naar haar toegetrokken. De Europese kampioene ontdeed zich in de laatste ronde van Katherine Compton. Ellen van Loy werd na een sterke wedstrijd nog derde. Lechner speelt door haar achtste plaats haar leidsterstrui kwijt aan Cant

Een ongewone situatie bij de damesstart. Een startlicht weigerde dienst en er ontstond een valse start, waardoor heel de startprocedure moest worden overgedaan. Bij de tweede start was Ellen van Loy het beste weg. De Belgische bleef heel de eerste ronde vooraan zitten en kreeg het gezelschap van onder andere Eva Lechner, Sabrina Stultiens, Nikki Harris, Sanne Cant, Sophie De Boer en Pavla Havlikova.

Ellen van Loy verteerde de feestdagen duidelijk prima, want de dame van Telenet-Fidea zette de groep stevig onder druk en slaagde er in samen met Cant, Lechner en Stultiens een voorsprong van veertien seconden uit te bouwen op Harris, Compton, De Boer en Havlikova.

De achtervolgsters waren nog lang niet uitgeteld. Compton leverde een stevige krachtinspanning en kon haar wagonnetje aanhaken bij de leidsters. De Amerikaanse nam zelfs de leiding in handen en dreef het tempo stevig op. Door een val van Eva Lechner ontstond er een kopgroep van drie met naast Compton ook van Loy en Cant. Compton hield het tempo hoog, waardoor het trio steeds verder uit liep op Havlikova, Stultiens, Lechner en Harris.

Compton vs Cant

Van Loy kreeg het moeilijk om het tempo van Compton te volgen. Ook voor Cant was het alle hens aan dek. Als een bezetenen vloog de Amerikaanse door de Limburgse bossen. Even leek Cant te moeten lossen, maar de Belgische kampioene beet door en nam samen met Compton een voorsprong van tien seconden op Ellen van Loy.

Pavla Havlikova, Nikki Harris en Sabrina Stultiens keken twee ronden van het einde al op tegen een achterstand van zesentwintig seconden. Vooraan was het hard tegen onzacht. Cant en Compton zetten elkaar stevig onder druk.

Ellen van Loy bekeek alles vanaf de tweede rij, maar kon na een knappe remonte toch nog aanpikken bij het leidende duo. Sanne Cant bracht het vuur aan de lont en nam een kleine voorsprong op Compton. De Amerikaanse leek nog terug te komen, maar met een enorm sterke klimpassage bleef ze Compton voor en ging de Europese kampioene aan de haal met de zege. Ellen van Loy werd na een sterke wedstrijd nog derde.

De Nederlandse Thalita De Jong reed tevens een sterke finale en kwam nog als vierde over de meet, voor Caroline Mani, Pavla Havlikova en Sabrina Stultiens. Eva Lechner werd pas achtste en ze verliest haar leidsterstrui terug aan Sanne Cant. Sophie De Boer en Nikki Harris vervolledigden de top tien.

Uitslag

  1. Sanne Cant
  2. Katherine Compton
  3. Ellen van Loy
  4. Thalita De Jong
  5. Caroline Mani
  6. Pavla Havlikova
  7. Sabrina Stultiens
  8. Eva Lechner
  9. Sophie De Boer
  10. Nikki Harris