Samenloop van kleine dingen dwingen Loes Sels tot rust

Samenloop van kleine dingen dwingen Loes Sels tot rust

Loes Sels maakte afgelopen seizoen heel wat mee. Na een val in Ronse was ze een hele tijd uit competitie door problemen met haar knie. Ze vocht zich terug en begon de zomer maanden met het idee dat ze hard zou gaan trainen voor het nieuwe seizoen. Ze startte deze winter met een podiumplaats in Steenhuffel. De week erna vloog ze naar Vegas voor de eerste wereldbekerproef, maar vanaf toen ging het bergafwaarts. Vandaag raakte bekend dat ze het een tijdje rustig aan zal moeten doen.

De laatste weken liep het niet zo goed met Loes Sels, ondanks dat ze hard vocht, bleven de resultaten toch uit. “De reis naar Vegas, mijn job, slapeloze nachten door ziekte van mijn kindje, zelf kampen met buikgriep en de botsing in Ardooie. Een opstapeling van allemaal kleine dingen.” Deze perikelen hebben wel vrij grote gevolgen voor Sels. “Mijn lichaam kan niet genoeg herstellen, hierdoor kunnen mijn lever en nieren de afvalstoffen niet meer verwerken.”

“Mijn lever heeft een waarde die wel vijftien keer zo groot is dan de toegelaten waarden. Hoe hard ik ook wil, het lukt gewoon niet meer.” Naar eigen zeggen was het weekend Vorselaar – Gieten zowat het enige weekend waar ze zich goed voelde. Op advies van de dokter blijft haar fiets dit weekend op stal. “Ik zal dit weekend zeker geen wedstrijden rijden. Volgende vrijdag moet ik opnieuw bloed laten trekken en gaan ze de waarden opnieuw bekijken.” Het advies was vooral rusten, maar met een job is dit niet zo gemakkelijk.

Rusten en proberen te relativeren

Ze mag wel nog rustig fietsen, maar optrekken of haar spieren belasten zal er zeker niet inzitten. “Zelfs een brug oprijden is al moeilijk. Twee jaar geleden zat ik nog niet op de fiets, vorig jaar brak ik mijn knie en nu dit. Het was weer een zomer trainen voor niets, dit maakt het mentaal zeer lastig.” In deze moeilijke periode krijgt ze veel steun van de mensen rond zich. “Mijn kindjes helpen gelukkig met afleiding en het relativeren. Ook krijg ik veel steun van mijn supporters en natuurlijk ook van mijn ploeg Young Telenet – Fidea. Dat is voor mij heel belangrijk.”