Ryan Cortjens: “Na mijn val nooit gedacht nu al de selectie te kunnen halen”

Ryan Cortjens: “Na mijn val nooit gedacht nu al de selectie te kunnen halen”

Na een goede zomer begon Limburger Ryan Cortjens gemotiveerd aan zijn eerste jaar als junior. Door een gebrek aan UCI –punten was hij in Eeklo, de eerste A- wedstrijd van zijn seizoen, genoodzaakt achteraan te starten. Op de rechte lijn liep het al meteen mis, een val, een pijnlijke pols, maar toch uitgereden. Conclusie na de race, breuk in het scafoide beentje en een tijd aan de kant. Weg hoop op een goed seizoen, of toch niet?

Ryan Cortjens kroonde zich in Oostende tot kampioen bij de tweedejaars nieuwelingen. Hierdoor werd hij voor de start van dit seizoen al omschreven als één van de kanshebbers op een eventuele wereldbekerselectie. In Eeklo wou hij dan tonen dat hij als eerstejaars junior zijn mannetje kon staan. “Voor het seizoen had ik mijn hoop op een eventuele selectie voor Koksijde gevestigd.” Aangezien dit een Belgische manche is mochten er twaalf Belgen starten.

“In Eeklo liep het in de start al mis en liep ik een breukje in mijn hand op. Zo was ik genoodzaakt om een hele tijd van aan de kant toe te kijken. Dit was een zeer emotionele periode.” Gelukkig kreeg de jonge Limburger de nodige steun. “Ik had veel steun van mijn familie en vrienden.” Ook Limburgse veldritcoach Eddy Ponet stak hem een hart onder de riem. “Hij zei me nog, nu moet je misschien wel toekijken en ben je triest. Maar na je blessure ga je merken dat je goed bent en alles weer goed komt.”

Conditie gelukkig goed kunnen onderhouden

De fiets bleef een week aan de kant. “Gelukkig kon ik erna weer trainen, ik mocht wel niet het veld in maar kon mijn conditie toch op de rollen op pijl houden.” Bij zijn eerste trainingen in het veld speelde zijn blessure nog wat op Maar de pijn verdween en hij vond al snel het goede gevoel terug. “Na een paar normale trainingen stond ik op de Koppenberg aan de start.” Hij reed er naar de zesde plaats.

Honderd procent geven

In een zwaar Gavere reed hij afgelopen zondag uit de achtergrond helemaal naar het podium. Dinsdag maakte Sven Vantourenhout zijn selectie voor de wereldbeker in Bogense bekend. Ook Cortjens stond op de lijst met geselecteerden. “Ik had deze selectie helemaal niet verwacht. Ik ging er eigenlijk van uit dat ze al vast zou liggen. Ze zorgde wel voor de nodige emoties. Zowel ik als mijn ouder hadden zo’n sneller selectie zeker niet verwacht.”

Bogense is een nieuwe wereldbeker en meteen ook zijn allereerste keer in de nationale outfit. “Wat ik moet verwachten weet ik niet goed, het is dan ook allemaal nieuw voor mij. Ik sta zoals altijd aan de start om te winnen en ga me voor de honderd procent geven.” Toch staat goed presteren niet alleen centraal. “Ik wil zeker ook zoveel mogelijk plezier maken en genieten van de ervaring. Ik ben heel blij met de kans die ik kreeg en hopelijk stel ik hen niet teleur”, sluit hij dankbaar af.

Foto’s – Wouter Toelen ■ TFoto