Ronse – Pavla Havlikova verrast en wint GP Mario De Clercq

Ronse – Pavla Havlikova verrast en wint GP Mario De Clercq

Pavla Havlikova heeft op imponerende wijze de GP Mario De Clercq in Ronse op haar naam geschreven. Havlikova ging er van in het begin vandoor en niemand was in staat om Havlikova bij te houden. Voor de Tsjechische is het na de Koppenbergcross in 2009 haar grootste overwinning. Jolien Verschueren kwam uit de achtergrond terug tot op plaats twee, Nikki Harris werd derde.

Helen Wyman schoot als snelste uit de startblokken maar Pavla Havlikova nam al snel het commando over. Ook Nikki Harris, Ellen van Loy en Sanne Cant fietsten attent vooraan in de beginfase. Verschueren liet zich opnieuw wat wegdrummen.

Al snel werd het duidelijk dat Havlikova in Ronse een omloop vond die perfect matchte met haar kwaliteiten. Waar de rest al lopend overging kon Havlikova op de fiets blijven. Dat leverde haar al snel verschil op. Enkel Harris kon een tijdje mee.

Daarachter volgde Brits kampioene Wyman die Belgisch-Europees kampioene Cant meenam in haar zog. Ook van Loy stond op het punt aansluiting te maken bij de achtervolgende groep evenals Verschueren. Thalita de Jong die vandaag haar rentree maakte in het veld keek van verderop toe.

Voorin stond er geen maat op Havlikova die Harris van zich kon afschudden. Voor de Britse zat er niks anders op dan haar eigen tempo vast te houden. Uit de achtervolgende groep kon Verschueren zich losweken. Het trio Wyman, Cant en van Loy bleven verder achtervolgen.

Havlikova kon de zoete geur van de overwinning al ruiken. Verschueren beet op de tanden en probeerde dichter te sluiten terwijl ze Harris achterliet. Met nog een ronde voor de boeg bedroeg de kloof dertien seconden.  Ook voor de vierde plaats bleef het spannend want van Loy ging Cant voorbij en ook Wyman gaf zich niet gewonnen.

Havlikova voelde de hete adem van Verschueren maar uiteindelijk kwam er geen slijt op de indrukwekkende prestatie van de kleine Tsjechische. Havlikova bezorgt op deze manier haar nieuwe team MRM-Avalon Pro Cycling p/b Project Cross de eerste overwinning op het allerhoogste niveau. Verschueren knokte zich naar een knappe tweede plaats, Harris werd tevreden derde.

In de strijd om de vierde plaats was het alsnog Cant voor van Loy. Wyman kwam in de laatste ronde nog ten val en moest genoegen nemen met een zesde plaats. Thalita de Jong werd uiteindelijk zevende.

 

Uitslag

  1. Pavla Havlikova
  2. Jolien Verschueren
  3. Nikki Harris
  4. Sanne Cant
  5. Ellen van Loy
  6. Helen Wyman
  7. Thalita de Jong
  8. Femke Van Den Driessche
  9. Loes Sels
  10. Bianca van den Hoek