Preview – Maakt Katerina Nash favorietenrol waar voor eigen volk?

Preview – Maakt Katerina Nash favorietenrol waar voor eigen volk?

Neen niet Marianne Vos maar wel Katerina Nash start als topfavoriete op het Wereldkampioenschap in Tabor van morgennamiddag. Verder wordt het ook uitkijken naar Eva Lechner en Pauline Ferrand-Prevot, dames die in Hoogerheide  hun visitekaartje afgaven maar ook naar onze landgenote Sanne Cant.

Het is eens wat anders als Marianne Vos niet als topfavoriete start. De druk ligt nu in het kamp van Katerina Nash. De Tsjechische wilt voor haar thuispubliek de zegereeks van de Nederlandse zevenvoudige kampioene op een WK doorbreken. Nash won onder andere in Namen, Loenhout en Baal en werd in Hoogerheide tweede. Die resultaten spreken boekdelen.

De grote vraag die daarnaast speelt is hoe Marianne Vos hersteld is van haar hamstringblessure die haar in Hoogerheide heel wat tegenwerk bood. De vraag is dan ook of Vos haar kansen optimaal zal kunnen verdedigen en eventueel haar achtste op-een-volgende Wereldtrui kan grijpen.

Maar ook Eva Lechner en Pauline Ferrand-Prevot worden beschouwd als  podiumkandidate. Dat dat terecht is bewezen ze beiden zondag in Hoogerheide. De Italiaanse kampioene Lechner duldde geen tegenstand. Dat Lechner in staat is om een WK-medaille te grijpen hebben we vorig jaar in Hoogerheide gezien toen ze tweede werd.

Ferrand-Prevot op haar beurt was in de ‘Sanne Cant-periode’ één van de weinigen die kon wedijveren met de Belgische kampioene. Ook in Hoogerheide bewees ze dat de vorm goed zit toen ze als derde finishte. Maar dat kon ook Sabrina Stultiens die in Mol won en vooral in de Wereldbekers een goede indruk naliet.

Daarnaast speelt ook de vraag wat dames als Helen Wyman en Katie Compton kunnen morgen. Beiden maken ze niet hun beste seizoen door maar de honger bij de twee is groot. Wyman wilt zonder enige twijfel haar bronzen medaille van vorig jaar overdoen, Compton hoopt haar scheve seizoen toch nog recht te trekken. Of komt Lucie Chainel-Lefevre zich moeien vooraan?

En ook de Belgen mogen hoop koesteren op een medaille. Vooral met Sanne Cant heeft de nationale ploeg een kandidate op eremetaal in de rangen. Belgisch en Europees kampioene en daarnaast winnares in het eindklassement van de Wereldbeker, wat zou het maar al te mooi zijn moest in dat rijtje ook de regenboogtrui bijkomen. De hoop is nog nooit zo groot geweest.

Maar ook de andere Belgische dames zijn in staat een sterk resultaat neer te zetten. Denk maar aan Ellen Van Loy die in Loenhout mee op het podium ging met Katerina Nash en Marianne Vos. En wat kan Jolien Verschueren? Die reed in Hoogerheide naar haar beste prestatie van het seizoen in de Wereldbeker. Kan ook Loes Sels haar pechseizoen nog glans geven?

De favorieten 

Katerina Nash en Eva Lechner: ***

Marianne Vos, Sanne Cant, Pauline Ferrand-Prevot en Sabrina Stultiens: **

Ellen Van Loy, Lucie Chainel-Lefevre, Helen Wyman, Katie Compton en Jolien Verschueren: *