Pidcock wint in Hoogerheide. Toon Vandebosch grijpt eindzege

De Brit Tom Pidcock heeft zondag de laatste wereldbekermanche van het seizoen gewonnen in het Nederlandse Hoogerheide. Na heel wat rekenwerk won Toon Vandebosch ook de wereldbeker, waardoor Andreas Goeman mee mag naar het wereldkampioenschap in Luxemburg.

Na een snelle start van de Franse kampioen Maxime Bonsergent namen de Belgen het heft in handen. Jelle Camps, Toon Vandebosch, Florian Vermeersch en Andreas Goeman speelden het landenspel perfect en sloegen een kloofje om zo Antoine Benoist in het verweer te dringen. Dat lukte even, maar voor half koers kwam een grote groep terug samen.

Uit de achtergrond rukte Tom Pidcock op. De Britse en Europese kampioen had materiaalpech in de beginfase, maar vatte al snel terug vooraan post. Pidcock trok er met zijn landgenoot Ben Turner vandoor en zette zo heel de wedstrijd naar zijn hand. Met een kleine voorsprong kwam hij solo aan. Turner werd nog tweede.

Daarachter wisselden de plaatsen voortdurend. Lang leek Florian Vermeersch op weg naar de laatste podiumstek, maar met een fenomenale tweede wedstrijdhelft kroop Timo Kielich, die zijn wiel loskwam bij de start nog op het podium. Yentl Bekaert werd nog vijfde na Florian Vermeersch.

Eindzege

Wie wint er nu de wereldbeker? Dat was voor de UCI ook lang tel- en rekenwerk. Uiteindelijk kwam dan het verlossende signaal dat Toon Vandebosch, die ondertussen al in zijn camper zat, de wereldbeker won. Antoine Benoist werd tweede voor Tom Pidcock. Dat wil zeggen dat er een extra renner mee naar het wereldkampioenschap mag en dat is Andreas Goeman.

Uitslag 1.Tom Pidcock 2. Ben Turner 3.Timo Kielich 4.Florian Vermeersch 5. Yentl Bekaert 6.Bruno Marchetti 7. Ryan Kamp 8. Andreas Goeman 9. Ivan Feijoo Alberte 10.Jelle Camps 16. Toon Vandebosch 19. Arne Vrachten