Peirens? Cortjens? Meeussen? Of toch nog iemand anders?

Peirens? Cortjens? Meeussen? Of toch nog iemand anders?

De meeste onvoorspelbare reeks op het Belgisch kampioenschap is elk jaar die van de eerstejaarsnieuwelingen. De jongens reden een heel jaar hun wedstrijd tussen hun één jaar oudere collega’s en kruisen zaterdag voor het eerst dit seizoen rechtstreeks de degens.

Twee van de topfavorieten komen uit het kamp van Lares-Doltcini. Eén daarvan is Witse Meeussen. Voor hem speelt het ‘thuisvoordeel’. “Al vanaf de miniemen kom ik er crossen en het domein ken ik vanbinnen en vanbuiten. Ik woon dan ook op amper vijf kilometer van de omloop”, vertelde hij.

Meeussen verwacht een speciale wedstrijd. “Het is de eerste keer dit seizoen dat de eerstejaarsnieuwelingen alleen rijden. Ik ga voor het podium, al sluit ik een titel niet uit. Ik reed niet zo veel wedstrijden ten opzichte van andere renners en ben dan ook nog redelijk fris.”

Net iets meer en net iets minder favoriet

De andere topfavoriet, misschien zelfs nog wat meer dan de andere, is Yente Peirens. De eerstejaars bewees zijn conditie in Leuven nog eens met zijn derde plaats tussen de tweedejaarsnieuwelingen. Heel het seizoen is hij al de beste van zijn leeftijdsgroep en hij gaat dan ook vol voor de titel.

“Ik ga dat ook niet onder stoelen of banken steken”, vertelde Peirens. “Ik sta maar voor één ding aan de start en dat is de trui. Ik had wel liever een iets zwaardere omloop gezien, maar ik kan normaal op alle ondergronden uit de voeten.”

KBW_7873Ryan Cortjens mag ook zeker tot de favorieten gerekend worden, al blijft hij zelf nog voorzichtig. “Mijn verwachtingen zijn niet té hoog, maar ik hoop op een podiumplaats”, klonk hij bescheiden.

Cortjens, die afgelopen weekend op het Limburgs kampioenschap Meeussen nog achter zich wist te houden, is een renner die met veel kracht over de omlopen vliegt. “Zoals ik kan horen van andere renners kan ik in Lille wel mijn krachten kwijt.” Ook Michael Bervoets zal zaterdag kort zijn.

En dan de rest. Elk jaar duiken er weer jongens op die in een rechtstreeks duel sterker blijken dan tijdens het seizoen. “Achter ons drie is er nog een brede top die allemaal sterk voor de dag kunnen komen”, liet Witse Meeussen zijn licht schijnen op de rest van het deelnemersveld.  Het wordt dus ongetwijfeld weer een boeiende wedstrijd.