Pauline Ferrand-Prevot keert helemaal terug met wereldbekerzege

Pauline Ferrand-Prevot keert helemaal terug met wereldbekerzege

Vorige zomer maakte wereldkampioene in het veld Pauline Ferrand-Prevot furore in de wereldbeker mountainbike. Ze won de wereldbekers van Nove Mesto en Albstadt en werd Europees kampioene bij de dames U23. Deze zomer liep lang niet zo goed als de vorige. Rugproblemen strooide roet in het eten. Met een zege in de wereldbeker van Windham laat ze zien dat ze er weer helemaal staat.

Dat Prevot een talent is, dat staat buiten kijf. Ze werd in één jaar tijd wereldkampioene op de weg en in het veld. Een mooie zomer diende zich aan want ze won de mountainbikewedstrijd in Dinant en twee wedstrijden van de Coupe de France. Er werd al gefluisterd dat ze wel eens potten kon breken tijdens de wereldbekerwedstrijden. In de eerste manche in Nové Mesto werd ze derde, maar in Albstadt moest ze vroegtijdig de wedstrijd verlaten. Rugklachten klonk het achter af.

Eind juni werd ze Frans kampioene op de weg. La Course, de vrouwenwedstrijd voorafgaande aan de laatste Touretappe op de Champs – Elysées moest een mooie wedstrijd worden.  De regen maakte de steentjes spiegel glad, hierdoor maakte heel wat rensters kennis met de grond, zo ook Prevot. Vorige week liet ze in Monte- Saint- Anne zien dat ze aan haar weg terug bezig was, ze werd er knap derde.

Vandaag nam ze in het Amerikaanse Windham een hele goede start. Ze schoof gestaag op en besloot al vrij vroeg in de wedstrijd dat de tijd rijp was voor een aanval. In de lange klim plaatste ze een versnelling en zag dat niemand bij machte was om de achtervolging in te zetten.  Wereldbelerleidster Jolanda Neff, heel sterk bezig dit seizoen, was op het moment van Prevots aanval bezig aan haar terug weg uit de achtergrond. Prevot zette door en wist de hele wedstrijd naar haar hand te zetten. Ze bolde, met een voorsprong van meer dan een minuut op Neff, als eerste over de meet.

Na de wedstrijd was ze dan ook zeer tevreden met haar winst. “Ik wist dat deze omloop heel wat hellingen had en ik ben vrij goed in het bergop rijden. Mijn plan was om een snelle start te nemen en meteen mee te zijn. Ik wou zo snel als ik kon bergop rijden en dan in de afdalingen zoveel als mogelijk rusten.” Toen wereldkampioene Catharine Pendrel aan de kop reed besloot ze er vanonder te muizen. “De omloop ligt me zeker, toen ik weg reed zag ik dat ik snel een gat geslagen had. Daarom besloot ik om gas te geven en weg te blijven. Ik kende dit seizoen heel wat lichamelijke problemen, maar ik vocht terug. Ben heel erg blij met deze overwinning.”