Parttime veldrijders doen het meteen goed in Rivera

Parttime veldrijders doen het meteen goed in Rivera

Zondag was het Zwitserse Rivera het strijdtoneel voor de eerste manche van de prestigieuze European Junior Series mountainbike. De overwinning ging naar de Fransman Thomas Bonnet, die op het voorbije WK in Heusden-Zolder nog brons haalde.

Zaterdag werd er bij de nieuwelingen al gestreden in de Swiss Bike Cup bij de nieuwelingen, zondag waren de junioren actief in de European Series. Heel wat ‘parttime veldrijders’ tekenden present en één van die ‘parttime veldrijders’ stak zelfs de overwinning op zak.

Thomas Bonnet, de man die de Wereldbeker van Heusden-Zolder won en op het WK met de bronzen medaille aan de haal ging, won meteen de eerste ma12933025_1464397710241694_4014772133708604865_nnche van het prestigieuze juniorenklassement. “Ik ben dan ook dolgelukkig”, reageerde Bonnet uitbundig na een bijzonder zware koers.

“Zelden of geen tijd om te recupereren. Dat zegt genoeg over de zwaarte zeker? Het was wel een plezier om op deze omloop rond te rijden. Ik voelde mij goed en dat gaf mij duidelijk vleugels.”

“Nochtans liep de start niet van een leien dakje. Ik moest meteen een serieuze inspanning leveren om vooraan te komen. Na de eerste afdaling reed ik rond op de tiende stek. Daarna kon ik mijn concurrenten één voor één bijbenen en in de finale heb ik het nog weten af te maken”, aldus Bonnet.

Niet enkel Bonnet deed het goed bij de buitenlanders. De Brit Williams Gascoyne, derde op het nationale kampioenschap veldrijden, werd negende. De Zwitser Kevin Kuhn werd in zijn thuisland zeventiende.

Mickael Crispin, landgenoot van winnaar Bonnet eindigde als twintigste, eerstejaars junior Daniel Tulett als 26ste. De Italiaan Jakob Dorigoni werd dan weer 37ste.

Timo Kielich grijpt meteen EK-ticket na elfde plaats12376633_1315667608459829_9002225518128938858_n

Ook de Belgische selectie was aanwezig in Rivera. Vooral de Limburger Timo Kielich blonk uit. Hij werd uiteindelijk elfde en verzekerde zich zo van zijn deelname aan het EK. “Ik had een goede start en kon langzaam opschuiven. Ik had een goed gevoel na een zware stageweek.”

“Vooraf wist ik niet wat ik moest verwachten en ik hoopte op een top twintig. Dat is duidelijk met verve gelukt. Ik ben ook blij dat het ticket voor het EK nu binnen is. Hopelijk komt dat ticket voor het WK er ook nog bij”, vertelt Kielich.

Owen Valcke werd 67ste, Pieter-Jan Vliegen finishte als 123ste. Die laatste kende een wedstrijd vol pech. Na een goede start kreeg hij kettingproblemen en net na de materiaalpost kreeg hij ook nog eens af te rekenen met een lekke band.

Evie Richards schittert meteen in eerste wedstrijden bij elites

De Wereldkampioene bij de dames beloften, Evie Richards, werkte dit weekend haar eerste twee mountainbikewedstrijden af nadat ze eerst enkele voorjaarsklassiekers meedeed. Het waren bovendien ook haar eerste twee wedstrijden bij de dames elites.

In Milaan werd ze vorige week al tweede en ook zondag in Rivera haalde ze met haar derde stek een nieuwe podiumplaats binnen. Bij de dames junioren werd de Nederlandse Julia Boschker 31ste.

Foto’s Thomas Bonnet – Clément Tournillon

Foto Belgische selectie – Filip Meirhaeghe 

Foto Evie Richards – Jurgen Gruenwidl