Openingsmanche EKZ Cross Tour brengt meteen spektakel

Openingsmanche EKZ Cross Tour brengt meteen spektakel

In Baden (Zwitserland) is de eerste manche van de EKZ Cross Tour afgewerkt. Kevin Kuhn won de wedstrijd bij de junioren voor Loris Rouiller en Loïs Dufaux. Bij de dames won de Italiaanse kampioene Eva Lechner. Christine Majerus en Sina Frei werden twee en drie.

Door de hevige nachtelijke regenval werd de omloop een zware dobber. Bij de junioren bleek dat een kolfje naar de hand van tweedejaars junior Kevin Kuhn. Samen met Loris Rouiller en Luca Schätti nam hij de beste start. Uiteindelijk zouden hij en Rouiller strijden om de winst.

“Ik had een goede start maar kende daarna wat problemen met mijn fiets en de benen waren ook niet wat ze moesten zijn”, steekt Kuhn van wal. “In de tweede ronde kwam Loris (Rouiller, red.) ten val. Daar kon ik van profiteren.”

Die kloof probeerde Kuhn meteen uit te bouwen. Dat leek hem ook te lukken maar toch werd het nog even spannend. “Op een bepaald moment kwam hij nog dicht, tot op enkele meters zelfs. Vooral in de technische passages maakte hij veel goed. Maar uiteindelijk gaf ik mijn voorsprong niet meer af.”

Een mooi begin dus voor Kuhn en met zijn overwinning wordt hij meteen ook de eerste leider. “Ik ben toch trots op mijn prestatie, al moet het wel beter. Voor de eerste wedstrijd had ik best wel een goed gevoel. En al winnend starten is altijd leuk. Ik focus mij nu op het klassement want dat is toch een doel. Goed begonnen is half gewonnen.”

Loris Rouiller strandde uiteindelijk op een tweede plaats. Een mooie binnenkomer voor zijn nieuw team Iko Enertherm – Beobank en dat bovendien in zijn eerste wedstrijd bij de junioren. Rouiller was achteraf dan ook terecht tevreden.14330164_497648043763560_1940522990297291505_n

De derde plaats in de juniorenwedstrijd was uiteindelijk nog weggelegd voor Loïs Dufaux, die finishte op meer dan een minuut van winnaar Kuhn. Hoe dan ook was Dufaux opgetogen. “Mijn startpositie was niet ideaal maar ik kon al snel een groot deel bijbenen.”

“Ik heb het grotendeel van de wedstrijd op de derde plaats gereden dus ik denk dat het een terecht resultaat is. In de laatste ronde heb ik geprobeerd de derde plek veilig te stellen en geen risico’s te nemen. Dat is gelukt.”

“Een podiumplaats in mijn eerste wedstrijd van het seizoen is altijd goed voor het vertrouwen. De omloop in Baden is mooi maar de omstandigheden behoren niet echt tot mijn sterktepunten. Dan is derde worden mooi meegenomen.”

Eva Lechner blijft heersen en wint al voor de derde keer in Baden

De organisatie van de EKZ Cross Tour toverde een mooi internationaal deelnemersveld aan de start bij de dames in Baden. Met onder andere Laura Verdonschot, Maud Kaptheijns maar ook Christine Majerus en Eva Lechner beloofde het een aantrekkelijke wedstrijd te worden.

De Italiaanse en Luxemburgse kampioenes Lechner en Majerus kleurden samen het wedstrijdbegin. Uiteindelijk versnelde Lechner halfweg wedstrijd en bouwde al snel een voorsprong uit van een twintigtal seconden.

Die voorsprong kwam niet meer in gevaar voor Lechner. Uiteindelijk eindigde ze met een kloof van een halve minuut.
Een mooi begin van het seizoen”
, klonk het bij Lechner die nu naar Vegas afreist voor de eerste wereldbeker.

Christine Majerus werd uiteindelijk tweede. “Ik heb een goede eerste prestatie neergezet”, vertelde Majerus in een eerste reactie. “Het eerste halfuur ging beter dan verwacht maar daarna ging het zowel op fysiek als technisch vlak minder.”

De jonge Sina Frei eindigde op een verdienstelijke derde stek. “De start verliep niet zoals gewenst dus was het al snel achtervolgen geblazen. Uiteindelijk kon ik al snel heel wat dames bijbenen en ik kreeg zelfs Eva Lechner terug in het vizier.”

“Ik probeerde haar spoor te volgen maar halfweg wedstrijd moest ik de top echt laten baden_frauen_siegergaan. Ik zakte wat terug en voelde Nadja Heigl plots dichter komen. Uiteindelijk kon ik mijn derde plaats toch met succes verdedigen”, aldus Frei.

Laura Verdonschot werd uiteindelijk vijfde, Maud Kaptheijns zevende. Pavla Havlikova tekende niet present. De eindwinnares van vorig jaar besliste in laatste instantie om de wedstrijd in Baden links te laten liggen. Eva Lechner is meteen ook de eerste leidster.

De volgende manche van de EKZ Cross Tour wordt afgewerkt in Aigle op 2 oktober.

Foto’s – ©radsportphoto.net/Steffen Müssiggang