Ook Frankrijk, Zwitserland, Groot-Brittannië … kennen hun jeugdkampioenen

Ook Frankrijk, Zwitserland, Groot-Brittannië … kennen hun jeugdkampioenen

Niet alleen in België werd er gestreden voor de nationale titels, ook in het buitenland was da het geval. Wie in Nederland kampioen werd heeft u nog te goed van ons, maar de Franse, Zwitserse en Engelse kampioenen geven we u graag mee. In alle drie de landen kropen mannen op het podium die meermaals in België te zien waren.

 Loris Rouiller pakt derde titel op rij

Niet op de renbaan van Oostende maar wel op die van Dielsdorf heeft Loris Rouiller zich zondagochtend tot Zwitsers juniorenkampioen gekroond. Rouiller was topfavoriet en kleurde de wedstrijd samen met kompaan Mauro Schmid.

De twee gingen er van in het begin vandoor en bleken duidelijk aan elkaar gewaagd. Niemand geraakte weg en uiteindelijk werd de strijd beslist in de spurt. Daarin toonde Rouiller zich oppermachtig. Voor de eerstejaarsjunior is het al zijn derde titel op rij nadat hij de voorbije twee jaar telkens won als nieuweling.

“Zwaar, héél zwaar”, klonk het via de telefoon bij Rouiller. “Ik wilde eigenlijk zo snel mogelijk het verschil maken, maar dat lukte niet. Enerzijds omdat Mauro (Schmid, red.) bijzonder sterk was, anderzijds omdat de omloop daar gewoon niet toe lag. Gelukkig heb ik het dan kunnen afmaken in de spurt.”

Mauro Schmid werd dus uiteindelijk tweede, terwijl Luca Schätti in de spurt het brons wegkaapte voor Eric Lüthi. Hoe dan ook groot feest bij de familie Rouiller, want eerder op de dag pakte ook zus Melissa de titel bij de nieuwelingen meisjes.

Maxime Bonsergent verrast in Frankrijk

Topfavoriet in de strijd om de Franse trui was Antoine Benoist, in Namen de beste man achter Tom Pidcock. Dat Benoist het echter niet cadeau zou krijgen werd van in het begin duidelijk. Maxime Bonsergent, derde in Namen trok meteen stevig van leer.

Die druk voelde Benoist en aan de trappen ging de man uit Bretagne dan ook tegen de vlakte. Zo lag de weg naar de titel voor Bonsergent plots volledig open. Maar… met een iets té enthousiast manoeuvre kwam ook Bonsergent ten val.

Uiteindelijk hield de Fransman toch stand en zorgde zo toch voor een kleine verrassing. “Een van de mooiste dagen in mijn leven”, reageerde Bonsergent achteraf. “Die Franse titel heeft een enorme betekenis. Dit is de beloning voor al het werk, de beloning voor alle inspanningen.”

Bonsergent wist met zijn blijdschap geen blijf, en terecht. Dat was wel iets anders bij Benoist die barstte van de teleurstelling. “Ik ben niet naar hier gekomen voor het zilver”, was Benoist duidelijk. “Maar goed, Maxime was wel de sterkste. Ik kwam ten val aan de trappen en verloor daar simpelweg de wedstrijd.”  Nicolas Guillemin, de man die nog zilver pakte op het Europese kampioenschap in Pont-Chateau was goed voor het brons.

Wie anders dan Tom Pidcock in Bradford?

Als het ergens saai zou worden dan wel in het Britse Bradford. Wat wil je als er daar éne Tom Pidcock meedoet. Toch beloofden de voornaamste concurrenten Ben Turner en Daniel Tulett zich er niet zomaar bij neer te leggen. En dat lieten Turner en Tulett ook zien. De twee trokken meteen stevig door en leidden na de eerst ronde. Maar van paniek bij Pidcock was nooit sprake. De Europese kampioen dichtte de kloof en ging daarna op en over Tulett en Turner.

Pidcock begon na die openingsronde aan zijn onemanshow. Turner probeerde nog wel even te volgen maar dat lukte uiteindelijk niet. Pidcock fietste al snel een koof van een dikke halve minuut bij elkaar. In de achtergrond kregen Tulett en Turner het gezelschap van Mark Donovan, de uittredende kampioen.

De man uit Leeds zette voorin zijn weg naar de zege verder. In de achtergrond ging Turner er alleen vandoor en liet zo Tulett en Donovan achter zich. Lang bleef Donovan niet bij Tulett waardoor die alle zicht had op plek drie.

Tegen Pidcock was er opnieuw niets te beginnen, en ‘Pidders’ pakte dan ook verdiend zijn eerste titel in het veld nadat hij vorig jaar het nationale kampioenschap nog liet schieten voor een pistemeeting in Nederland. Ben Turner was uiteindelijk goed voor een knappe zilveren plak, Daniel Tulett werd uiteindelijk derde.

Ook ten huize Tulett zal het feest zijn. Daniel pakte vandaag een knappe bronzen medaille terwijl jongere broer Ben Tulett zijn titel zaterdagnamiddag al wist te verlengen.