Nederlanders collectief sterk: “Zonder kettingproblemen was meer dan brons haalbaar”

Nederlanders collectief sterk: “Zonder kettingproblemen was meer dan brons haalbaar”

Een wereldkampioenschap in eigen land is steeds iets speciaal. Ook voor de Nederlandse junioren was dat niet anders. Ze kleurden mee het wedstrijdverloop zaterdag en dat leverden hen met Ryan Kamp ook hun eerste medaille op.   

Brons was dus voor Kamp. “Ik had gehoopt op het podium en dat is met de derde stek ook gelukt”, vertelde hij. “Zonder de kettingproblemen half koers had er wellicht meer ingezeten. Ik had echt goede benen.”

Lang zag het er nochtans naar uit dat het brons naar een andere Nederlander zou gaan. Pim Ronhaar was onderweg naar die stek, maar sloeg daarna over kop en troosteloos finishte hij als zesde.

Mees Hendrikx had ook zijn dosis pech. “Na de tweede ronde kwam mijn schoenplaatje los, waardoor ik niet meer kon inklikken”, vertelde de man van Milwaukee- Alpha Motorhomes Cycling Team. Uiteindelijk kwam hij als zevende over de streep.

Luke Verburg net buiten de top tien: “Overal hoorde ik mijn naam”

Hij hoopte op een plek bij de eerste tien, maar dat lukte net niet voor eerstejaars Luke Verburg. “Wat ik verwachtte gebeurde”, vertelde Verburg, die een moeilijke start kende. “Door mijn verre startpositie moest ik zelfs even van de fiets.”

“Gelukkig kwam ik in mijn ritme en in de voorlaatste ronde kreeg ik zelfs de kopgroep in mijn vizier. In finale zat ik echter door mijn beste krachten heen, waardoor ik elfde werd. Alle aanmoedigen gaven me extra energie om nog sneller te rijden. Overal hoorde ik ze Luke schreeuwen en dat was wel kicken.” Bart Artz werd voor de volledigheid veertigste.