Nederland boven op EK

Nederland boven op EK

Het werd een dubbelfeest voor de Nederlanders in Huijbergen. Jens Dekker greep de eerste Europese trui van de dag, terwijl zijn landgenoot Mitch Groot de zilveren plak mee naar huis mocht nemen. De Fransman Thomas Bonnet vervolledigde het podium. Florian Vermeersch was als eerstejaars de eerste Belg op plek vier. Medefavoriet Jappe Jaspers werd door kettingproblemen en een valpartij teruggeslagen naar plek zestien.

Het was Nederland die de debatten opende bij de junioren in Huijbergen. Mitch Groot ging vol in de aanval tijdens de eerste ronde en kreeg Jens Dekker mee in zijn spoor. Het Nederlandse duo werkte goed samen en reed in no time weg van de rest.

De Fransen Thomas Bonnet en Mickael Crispin waren de eerste achtervolgers. Voor de Belgen werd het een openingsfase in mineur. Medetopfavoriet Jappe Jaspers had problemen met zijn ketting bij de start en ging daarna nog eens onderuit en nam Victor Vandebosch mee in zijn val.

Groot en Dekker trokken zich niks aan van wat er achter zich gebeurde en zette stevig door. Thomas Bonnet volgde op ruime afstand als derde, met verderop de Zwiter Kevin Khun, Thijs Wolsink, Crispin en eerstejaars Florian Vermeersch.

Half koers begon Jens Dekker aan zijn solotocht. De man uit Fluitenberg liet Groot vlot achter en reed fluitend over de omloop. Groot hield stand op plek twee, terwijl Thomas Bonnet zich nog moest reppen voor het gevaar van achteruit.

Dekker met een grote D

Jens Dekker ging de laatste ronden door op zijn elan en kwam met ruime voorsprong als eerste over de meet. Mitch Groot was een tevreden tweede, terwijl de Fransman Thomas Bonnet stand kon houden op de derde plaats.

Florian Vermeersch reed een dijk van een wedstrijd en was als eerstejaars op plek vier de eerste Belg. De Nederlander Thymen Arensman –ook eerstejaars- kwam in de laatste ronden nog van ver terug en nestelde zich op plaats vijf. Keivn Khun werd zesde, met in zijn spoor Gianni Siebens. Alex Colman was de derde Belg op rang tien.

Belgen met pech

De andere Belgen waren verder te vinden. Toon Vandebosch reed sterk naar plaats elf. Seppe Rombouts, podiumkandidaat, werd ‘pas’ dertiende, terwijl Alessio Dhoore na een inhaalrace door een slechte startpositie nog veertiende werd. Jaspers bolde na zijn dubbele pech als zestiende over de meet. Andreas Goeman en Jari De Clerq haalden als laatste Belgen de aankomst op plaats 24 en 25.

De andere Belgen moesten opgeven. Jarne Driesen ging al vroeg in de wedstrijd overkop en moest met een zere rug de wedstrijd verlaten. Ook Victor Vandebosch stapte vroegtijdig af na zijn val met Jappe Jaspers. Tijl Pauwels viel ook in de laatste ronde en werd met een vermoedelijke polsbreuk afgevoerd naar het ziekenhuis.

Uitslag

1. Jens Dekker
2. Mitch Groot
3. Thomas Bonnet
4. Florian Vermeersch
5. Thymen Arensman
6. Kevin Khun
7. Gianni Siebens
8. Thomas Pidcock
9. Quentin Navarro
10. Alex Colman
11. Toon Vandebosch
13. Seppe Rombouts
16. Jappe Jaspers
24. Andreas Goeman
25. Jari De Clerq
DNF. Victor Vandebosch (val-stukken)
DNF. Jarne Driessen (val-rug)
DNF. Tijl Pauwels (val-vermoedelijke polsbreuk)

Volledige uitslag >